De coronamaatregelen troffen de meest kwetsbare mensen in onze samenleving hard

De eerste week van oktober, tijdens de Week tegen Eenzaamheid, organiseren 55 gemeenten een gezamenlijk actie tegen eenzaamheid. Inwoners kunnen meedoen aan diverse ‘challenges’, kleine en makkelijk uit te voeren acties die gecombineerd een groot verschil maken. Acties zoals een lokaal kletskwartiertje moeten de eenzaamheid die door de coronamaatregelen toenam bestrijden.

Crisis maakt eenzaamheid zichtbaarder
De coronamaatregelen troffen de meest kwetsbare mensen in onze samenleving hard. De behoefte aan contact en gevoelens van eenzaamheid groeide bij deze groep met 76%, volgens het onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam en vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Maar eenzaamheid en sociale isolatie is al jarenlang een sluimerend 'virus' dat jong en oud raakt. 43% van Nederland voelt zich wel eens eenzaam en ook 40% van de jongeren tussen 20 en 35 jaar wordt hierdoor geraakt. De coronacrisis heeft deze maatschappelijke uitdaging groter en zichtbaarder gemaakt. 

Samen in actie
Met de huidige afstandsmaatregelen én de oplopende besmettingscijfers in het oog starten NLvoorelkaar en 55 gemeenten een actie om oplopende eenzaamheid te stoppen. Gesteund door VWS en gefaciliteerd door NLvoorelkaar bieden ze in de Week tegen Eenzaamheid, de eerste week van oktober, iedereen de kans om elke dag iets kleins tegen eenzaamheid te doen. “Want alleen samen stoppen we eenzaamheid”.

Challenges
De actie bestaat uit dagelijkse ‘challenges’, kleine en door iedereen makkelijk uit te voeren acties die uiteraard coronaproof zijn. Zoals meedoen aan een telefonisch kletskwartiertje. Ook wordt er achtergrondinformatie en verhalen gedeeld. Zoals het verhaal van Renée, die op haar 26e verhuisde van een studentenhuis naar een huis in de polder. Met een vriend op zee was ze niet hulpbehoevend maar wel vaak alleen. Vrijwilligerswerk via NLvoorelkaar leverde haar een nieuw netwerk én een goed gevoel op.

Jeroen de Punder, directeur NLvoorelkaar: “Bij elkaar betekenen deze kleine acties een groot verschil. Meer bewustzijn voor de omgeving, een handreiking om mee te doen aan een kleine activiteit of een vrijwilligerswerkklus, om zo langzaam je netwerk weer op te bouwen. Met 55 gemeenten en ons platform met meer dan 140.000 deelnemers kunnen we samen echt een vuist maken tegen eenzaamheid.”.

Meedoen
Er doen al honderden mensen mee aan de challenge, inschrijven kan op:  www.nlvoorelkaar.nl/week-tegen-eenzaamheid.

Over NLvoorelkaar
NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Jaarlijks wordt het platform meer dan 1.5 miljoen keer bezocht door iedereen die iets wil betekenen of zelf vrijwillige hulp kan gebruiken. Van een boodschapje voor de buurman tot iets goeds doen voor goede doelen: je vindt altijd iets wat bij je past in de 10.000+ actuele doing good activiteiten. Met als resultaat bijna10 miljoen uur gerealiseerde vrijwillige inzet!

Lees meer over NLvoorelkaar


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NLvoorelkaar / Anne van Roosmalen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NLvoorelkaar
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 55 gemeenten organiseren samen grootste challenge tegen eenzaamheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!