Daarom slaan gemeenten en partijen in zorg en welzijn hun handen ineen voor verandering in de uitvoering van de Wmo

De ondersteuning en zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) staat onder druk. De vraag naar Wmo-ondersteuning en zorg blijft de komende decennia stijgen. Tegelijkertijd krimpt de arbeidsmarkt en neemt de druk op mantelzorgers toe. Nederland staat voor een grote en urgente opgave op het gebied van het organiseren van deze ondersteuning. Daarom slaan gemeenten en partijen in zorg en welzijn hun handen ineen voor verandering in de uitvoering van de Wmo.

Deze visie is gepresenteerd met het doel om een duurzaam partnerschap te creëren tussen aanbieders in zorg en welzijn en gemeenten. De uitdagingen van de toekomst vragen om een andere manier van samenwerken. De ondersteuning in de Wmo staat al enorm onder druk en met de huidige vergrijzing wordt dit alleen maar erger. Met deze visie willen de partijen oproepen tot verandering in uitvoering van de Wmo. 

Deze visie is opgesteld door ActiZ, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Sociaal Werk Nederland (SWN), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Zorgthuisnl en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Duurzaam partnerschap op basis van gelijkwaardigheid
De maatschappelijke opgave vraagt niet alleen om een inhoudelijke andere aanpak, maar ook om een andere manier van samenwerking. Dit kan volgens een viertal bouwstenen. Deze bouwstenen geven richting aan hoe er een strategisch en duurzaam partnerschap tussen gemeenten en aanbieders gecreëerd kan worden. Altijd in dialoog met inwoners. Om zo de Wmo-ondersteuning te versterken, te innoveren en te verduurzamen. Ook schetsen de opstellers van de visie de randvoorwaarden die belangrijk zijn voor het slagen van de verandering.

Het gesprek over een toekomstbestendige Wmo moet gaan over Nederland als inclusieve samenleving. Otwin van Dijk/Burgemeester van Oude IJselstreek

Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek en nauw betrokken bij het opstellen van de gezamenlijke visie licht toe: ‘Het gesprek over een toekomstbestendige Wmo moet naast geld en zorg, veel meer gaan over Nederland als inclusieve samenleving. Dit helpt inwoners om samen redzaam te zijn en draagt mede bij aan het voorkomen van eenzaamheid. Zo beperken we de vraag naar ondersteuning en (zwaardere) zorg.’

Visie op duurzaam partnerschap en uitvoering in de Wmo


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer aandacht nodig voor preventie, inclusie en samenwerking in de Wmo
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!