Voor oudere kwetsbare patiënten die plots in het ziekenhuis worden opgenomen, is het niet altijd vanzelfsprekend dat een ziekte dezelfde uitkomsten heeft als bij hun vitale leeftijdsgenoten.

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het LUMC komen dagelijks patiënten van alle leeftijden, waaronder veel 70-plussers. Een groot deel van deze oudere patiënten is nog volop actief en vitaal. Een ander deel van de patiënten boven de 70 is echter kwetsbaar en een bezoek aan de SEH betekent voor deze groep vaak het begin van een verdere achteruitgang van de gezondheid en het zelfstandig functioneren. In het LUMC doen we een extra screening op de SEH, zodat we kwetsbare patiënten snel herkennen en zorg op maat kunnen bieden. Met als doel om – naast de behandeling van de ziekte - zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te behouden.

Voor oudere kwetsbare patiënten die plots in het ziekenhuis worden opgenomen, is het niet altijd vanzelfsprekend dat een ziekte dezelfde uitkomsten heeft als bij hun vitale leeftijdsgenoten. Als er bijvoorbeeld geheugenstoornissen zijn, of verminderde mobiliteit of eenzaamheid, heeft deze groep vaak een grotere kans op een delier of op achteruitgang van zelfredzaamheid. Daarom is het belangrijk om kwetsbare ouderen snel te herkennen. 

In het LUMC gebruiken we daarvoor op de SEH de zelf ontwikkelde APOP-screening (Acuut Presenterende Oudere Patiënt). In het geval een patiënt kwetsbaar blijkt, worden extra maatregelen ingezet: eventueel wordt een mantelzorger gebeld, er wordt rekening gehouden met eventuele geheugenproblemen door instructies te herhalen en de omgeving van de patiënt wordt zo rustig mogelijk gehouden. Kwetsbare ouderen die vanaf de SEH naar huis gaan worden de volgende dag opgebeld om eventuele vragen te beantwoorden over het vervolg en de gegevens over de kwetsbaarheid worden standaard aan de huisarts overgedragen. Kwetsbare ouderen die vanaf de SEH worden opgenomen worden binnen een dag bezocht door de Consultatieve Dienst Ouderengeneeskunde.

APOP-studie
De screening is voortgekomen uit de APOP-studie, waarin 2500 oudere patiënten die de SEH van het LUMC, Alrijne, HMC Bronovo en Erasmus MC bezochten, een jaar lang werden gevolgd. De screening zelf bestaat uit een aantal onderdelen, zoals leeftijd en geslacht van de patiënt en de huidige mate van hulpbehoevendheid. Daarnaast eindigt de screening altijd met twee vragen aan de patiënt, namelijk: “Welk jaar is het?” en “Kunt u de maanden in omgekeerde volgorde benoemen?” De screening neemt slechts 2 minuten in beslag, een kleine investering voor een grote kans op verbetering van de kwaliteit van zorg. Ook het invoeren van de maatregelen die worden genomen worden geëvalueerd, samen met zorgverleners en patiënten.

Meer weten over de screening? Kijk dan op de website van de APOP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oudere patiënt houdt zelf de regie over acute zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!