Kwaliteit van palliatieve zorg is goed, maar kan nog beter

Zorgverleners vinden dat de palliatieve zorg die zij geven van hoge kwaliteit is. De zorg kan nóg beter worden als de adviezen van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland vaker ter harte worden genomen. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek van het Nivel onder verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners.

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die levensbedreigend ziek of kwetsbaar zijn. Kwaliteit van leven van de patiënt en diens naasten staan daarin centraal. De zorg is niet alleen gericht op verlichting van lichamelijke problemen, maar bevat ook psychische, sociale en spirituele ondersteuning.

Zeventig procent vindt de geboden palliatieve zorg van goede kwaliteit
Zeventig procent van de verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners beoordeelt de geboden palliatieve zorg als goed. Een kwart vindt de kwaliteit voldoende en maar zes procent spreekt van matig of slecht. Ook is driekwart van de zorgverleners van mening dat patiënten kunnen rekenen op passende zorg en dat ze zo lang mogelijk betrokken worden bij de beslissingen over hun zorg.

Winst te halen in tijdige herkenning, betere samenwerking, meer proactieve zorg en meer tijd
Zorgverleners noemen als mogelijkheden om de palliatieve zorg te verbeteren: meer samenwerking en communicatie, meer aandacht voor proactieve zorgplanning, tijdige herkenning van de palliatieve fase en meer tijd voor palliatieve zorg. Daarnaast zou de palliatieve zorg (nog) beter kunnen aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiënten en naasten. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken of het mogelijk is dat de patiënten worden behandeld door zorgverleners van hun voorkeur en door meer aandacht te hebben voor de wilsverklaring van de patiënten en de te nemen beslissingen rondom het levenseinde.

Bekendheid geven aan het Kwaliteitskader palliatieve zorg
In het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland staan adviezen voor het geven van goede palliatieve zorg. Om bij te kunnen dragen aan een hogere kwaliteit van de palliatieve zorg is het wenselijk dat betrokken zorgverleners weten wat hierin staat, en dus wat er van hen wordt verwacht. De bekendheid van het Kwaliteitskader kan nog groeien: 70% weet dat het Kwaliteitskader palliatieve zorg bestaat, maar slechts 34% weet (redelijk) goed wat erin staat. Driekwart van de zorgverleners die bekend zijn met de inhoud van het Kwaliteitskader, vindt dat het een goede leidraad is die bijdraagt aan de kwaliteit van palliatieve zorg.

Het onderzoek
Het Nivel heeft in 2020 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners. De meerderheid van hen is deelnemer aan het Nivel Panel Verpleging & Verzorging). In totaal vulden 746 zorgverleners die zelf palliatieve zorg geven, de vragenlijst in. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverleners: ‘Kwaliteit van palliatieve zorg is goed, maar kan nog beter’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!