Hogeschool van Amsterdam start lectoraat voor betere samenwerking in de zorg

Samenwerking tussen zorgverleners is essentieel nu de zorg steeds complexer wordt. Zorgverleners zijn zich daarvan bewust, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Een nieuw lectoraat van Stephan Ramaekers aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat onderzoeken welke hindernissen onderlinge communicatie en samenwerking in de zorg tegenhouden, en hoe we die kunnen wegnemen.

Ramaekers is deze maand benoemd tot lector ‘Professioneel redeneren en gedeelde besluitvorming’ aan de Hogeschool van Amsterdam. Het lectoraat onderzoekt hoe zorgverleners tot besluiten over behandelingen komen, alleen en in teams, maar ook hoe patiënten daarin betrokken worden. Elkaar en de patiënt meer betrekken staan hoog op de agenda, maar blijken in praktijk niet eenvoudig.

Druk op zorgverleners
Betere afstemming tussen zorgverleners is zo hard nodig, omdat de zorg steeds complexer wordt. Door de ‘vergrijzing ’ leven we langer en hebben we vaker meerdere of chronische aandoeningen. Daarnaast verschijnen continu nieuwe diagnose- en behandelmethoden. En dan is er nog de organisatie van de zorg zelf, met de nadruk op registratie, voorschriften en verantwoording, die zorgverleners onder druk zet.

Gebrekkige communicatie
Specialisatie is een manier om die complexiteit het hoofd te bieden. De keerzijde daarvan is dat niemand meer het totaalbeeld heeft, zegt Stephan Ramaekers. “Veel zorgverleners werken nu op hun eigen terrein náást elkaar.” Gespecialiseerde zorgverleners zien slechts een deel van de problemen, en zorgverleners weten daardoor lang niet altijd van elkaars beslissingen.

Gebrekkige communicatie en te weinig samenwerking staan hoog op de lijst van vermijdbare incidenten en medische missers. Maar ook zonder calamiteiten pakt het al snel nadelig uit voor de behandeling als zorgverleners onvoldoende met elkaar afstemmen.
 
Cultuurverandering nodig
Wat nodig is voor integrale (persoonsgerichte) zorg is een nieuwe werkwijze waarbij zorgverleners in teams overleggen en samen tot beslissingen komen. Dat vraagt om een cultuurverandering. “Het moeilijkste is dat zorgverleners moeten inleveren op autonomie, wanneer zij sámen bepalen wat de behandeling is.” Ook sterke hiërarchische verhoudingen belemmeren de inbreng van alle zorgverleners.

Zo’n cultuurverandering moet al in de opleiding beginnen. Veel hogescholen en universiteiten maken er daarom werk van om hun (para)medische studenten te trainen in samenwerken met collega’s uit andere disciplines. Een voorbeeld hiervan is het onderwijsprogramma Interprofessioneel samenwerken, waarin studenten van de paramedische opleidingen en Verpleegkunde bij de HvA samen met studenten Geneeskunde van de UvA tot behandelplan komen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Hogeschool van Amsterdam
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: HvA start lectoraat voor betere samenwerking in de zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 sept 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!