VMI is onderdeel van het Instituut  Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

Voorkomen Medicatie-Incidenten, daar staat VMI voor. VMI is onderdeel van het Instituut  Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat het stokje overneemt van het Portaal voor Patiëntveiligheid. Meldingen van medicatie-incidenten worden geanalyseerd en de risico’s die daaruit naar voren komen koppelen we terug naar het zorgveld. Zo leren collega’s van elkaar.

Beeld van de meldingen
In het afgelopen jaar zijn er ongeveer 14.000 meldingen binnen gekomen. Ter gelegenheid van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (9 januari a.s.) is er een analyse gemaakt van zo’n 800 medicatie-incidenten. 25% van de incidenten vond plaats bij het voorschrijven van geneesmiddelen (bijvoorbeeld een foutieve dosering) en 31% bij het toedienen (vergeten of verkeerd toegediend). Eén op de vijf incidenten had betrekking op de medicatieoverdracht. De meeste medicatie-incidenten deden zich voor rond antibiotica, bloedverdunners en pijnstillers.

Meer zorgverleners bereiken
Momenteel melden met name ziekenhuizen en openbare apothekers incidenten met medicijnen. De ambitie van VMI is meer zorgverleners te bereiken en dus in breder verband van elkaars ervaringen te leren. Dat kan door te melden op https://www.medicijngebruik.nl/vmi/medicatie-incidenten-melden/, maar ook door -via de zogenaamde Praktijkprikkel-  kennis te nemen van de (geanonimiseerde) casusbeschrijvingen en de daaraan gekoppelde adviezen. Wilt u deze Praktijkprikkel ook ontvangen, meldt u dan aan via: https://www.medicijngebruik.nl/nieuwsbrief.

Achtergrond
Op 30 april j.l. ondertekenden het IVM en het Portaal voor Patiëntveiligheid de intentieverklaring omtrent een fusie. Op 1 januari j.l. was die fusie een feit. Doel daarvan is de continuïteit van het landelijk melden van medicatie-incidenten door zorgverleners te garanderen. Het IVM kan zorg dragen voor de registratie en analyse van de meldingen, maar ook de gesignaleerde risico’s terugkoppelen aan het veld. Daarnaast biedt het instituut mogelijkheden op het gebied van scholing, advies en FTO verband houdend met (het bevorderen van) medicatieveiligheid.

Verder zal ook vanuit VMI samengewerkt worden met diverse relevante partners, bijvoorbeeld koepelorganisaties en organisaties als Lareb en NICTIZ. Met het CBG en de KNMP onderhoudt VMI een intensievere relatie, ook gezien hun rol als financiers.

kijk hier voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VMI: vanaf nu dé plek voor melding medicatie-incidenten door zorgverleners
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!