De verschillen met 2015  zijn niet groot, maar ze geven wel te denken. De afgelopen jaren zijn er grote inspanningen gedaan om de zorg veiliger te maken

De zorg wordt in de ogen van patiënten niet veiliger. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Het onderzoek is een herhaling van een onderzoek in 2015. Net als toen zeggen vier van elke tien mensen dat ze in de afgelopen twee jaar wel eens hebben meegemaakt dat er iets mis ging in de zorg. Op de vraag of er iets bijna is misgegaan, antwoorden iets meer dan twee op de tien mensen dat dit zo is. Ook dat cijfer is niet veranderd sinds 2015.

Wat bovendien opvalt is dat het vertrouwen van patiënten in hun zorgverleners is gedaald ten opzichte van drie jaar geleden. Op de vraag of men zich in veilige handen voelt zegt nu 43 procent 'altijd' en 44 procent 'meestal'. Drie jaar geleden was dat 46 procent en 45 procent.

De verschillen zijn niet groot, maar ze geven wel te denken. De afgelopen jaren zijn er grote inspanningen gedaan om de zorg veiliger te maken. Dat heeft helaas niet geleid tot minder fouten en ook niet tot groter vertrouwen in zorgverleners. "Dat baart ons zorgen. Want als het misgaat in de zorg kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Mensen voelen zich nog lang onzeker, krijgen psychische problemen of houden blijvend letsel”, zegt directeur Dianda Veldman.

Overigens blijkt uit de eerste resultaten van het nog lopende onderzoek ook een klein lichtpunt. Zorgverleners erkennen vaker dat er een fout is gemaakt en bieden ook vaker hun verontschuldiging aan. Ook nemen ze sneller contact op met de patiënt over de fout. Bij vier op de tien mensen (41 procent) gebeurde dat in de afgelopen twee jaar binnen 24 uur. Drie jaar geleden gebeurde dit bij 34 procent van de mensen.

Dianda Veldman: “Patiënten kunnen een extra paar ogen zijn in de spreekkamer. Ze denken ook graag mee, maar dan moeten zorgverleners hen daartoe wel uitdagen.”

De vragenlijst van dit onderzoek staat nog open tot 4 mei.

De Patiëntenfederatie heeft over de veiligheidssituatie in de zorg een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Die sprak op woensdag 25 april over patiëntveiligheid.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënt vindt zorg niet veiliger dan drie jaar geleden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!