Dit geneesmiddel is in Nederland niet geregistreerd en is alleen illegaal via internet te koop

Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van psychose na gebruik van het geneesmiddel Tabex®. Dit geneesmiddel is in Nederland niet geregistreerd en is alleen illegaal via internet te koop. 

Wat is Tabex®? 
Tabex® is een geneesmiddel om ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken tegen te gaan. De actieve stof in Tabex® is cytisine. Dit is een plantaardig stofje uit de gouden regen. 

Wat is het verschil tussen Tabex® en Champix® 
In Nederland wordt bij het stoppen met roken het geneesmiddel Champix® gebruikt. Champix® is alleen verkrijgbaar op recept via de arts. Deze gebruikers staan onder toezicht van de arts en worden ook gewezen op de mogelijke risico’s. De vergoeding valt in de basisverzekering onder het “eigen risico”. Door het prijsverschil kiezen mensen mogelijk voor het goedkoper product Tabex®. 

Wat zijn de risico’s? 
De actieve stof in Champix® is varenicline. Cytisine uit Tabex® lijkt op varenicline. Daarom zijn ook bijna dezelfde bijwerkingen te verwachten. Bij gebruik van Champix® kunnen psychiatrische bijwerkingen optreden, maar gebruikers worden begeleid door hun arts en worden zo geïnformeerd over de mogelijke risico’s. Dit geldt niet voor de gebruikers van Tabex®. 

Wat staat in de bijsluiter? 
De Nederlandse vertaling van de bijsluiter op het internet is gebrekkig. Niet alle mogelijke bijwerkingen uit de originele bijsluiter zijn genoemd. Ook ontbreekt de waarschuwing dat mensen met een (risico op) psychiatrische ziekte dit geneesmiddel niet mogen gebruiken. 

Wat heeft Lareb gedaan? 
Lareb heeft de Inspectie (IGJ) ingelicht over de ontvangen meldingen en over de risico’s van de verkoop via internet. 

Lees hier de analyse van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Risico’s op psychose bij illegaal geneesmiddel Tabex ®
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!