Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruit gaan

Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met een goede werking en het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid. Uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  blijkt dat de cognitieve functie van een 65-jarige die gezond eet gelijk is aan de functie van een 63-jarige die minder gezond eet.  

Dementie is nog niet te genezen. Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruit gaan. Door deze achteruitgang te vertragen kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden.

Voedingsrichtlijnen en cognitieve functie 
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  onderzocht of gezonde voeding samenhangt met de achteruitgang van cognitieve functies met het ouder worden. Gezonde voeding werd gemeten op basis van drie voedingsrichtlijnen: De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, de voedingsrichtlijnen van de WHO en het Mediterrane voedingspatroon. 

Eten volgens de richtlijnen blijkt gunstig voor de cognitieve functie. Deelnemers (vanaf 45 jaar) die zich het meest aan de richtlijn houden, hebben een betere cognitieve functie. Gemiddeld is de cognitieve functie 2 jaar ‘jonger’: bijv. iemand van 65 jaar die gezond eet heeft dezelfde cognitieve functie als een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat de algemene cognitieve functie van de groep die gezond eet ook nog eens 7% minder snel achteruit.

Welke voedingsrichtlijn mensen volgen maakt dus niet zoveel uit. Alle onderzochte richtlijnen bevatten voldoende groenten en fruit en relatief beperkte inname van verzadigde vetten (vaste vetten) ten opzichte van onverzadigde vetten (vloeibare vetten). Andere onderdelen zijn voldoende inname van volkoren producten (vezels) en een lage inname van toegevoegde suikers en zout. 

De Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding zijn vooral gebaseerd op de relaties tussen voeding en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Deze studie laat zien dat het volgen van deze voedingsrichtlijnen óók gunstig is voor een goede werking en behoud van de cognitieve functies.

Dit onderzoek is gedaan in het kader van de Doetinchem Cohort Studie.

Meer informatie
Publicatie The American Journal of Clinical Nutrition
Website Doetinchem Cohort Studie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cognitieve achteruitgang gaat minder snel bij mensen die gezond eten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!