Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen

Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  naar de mate waarin  het Nederlandse voedingspatroon overeenkomt met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in Nederland het voedingspatroon gezonder kan en geven handvaten voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon.

Schijf van Vijf
Het Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding, de Schijf van Vijf, laat zien wat gezond eten inhoudt. Het gaat om een voedingspatroon dat genoeg energie en voedingsstoffen levert en mensen gezond houdt of gezonder maakt.

Minder dan 10 procent van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten, en smeer- en bereidingsvetten. Meer dan een derde van de Nederlanders eet voldoende brood en kaas, maar kiest dan vooral voor soorten die weinig vezels, veel ongunstige vetten of veel zout bevatten. Ongeveer twee derde deel van de Nederlanders eet meer vlees(producten) dan wordt aanbevolen.

Een derde deel van de totale hoeveelheid die we eten en drinken staat niet in de Schijf van Vijf. Dit deel is dus niet ‘nodig’ en is minder gezond. Deze producten bevatten vaak veel calorieën en ongunstige voedingsstoffen. Zo krijgen we veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten. Via dranken die buiten de Schijf vallen, krijgen we alcohol en veel suiker binnen.

Voorzichtige verbetering
Deze resultaten zijn gebaseerd op de voedselconsumptiepeiling 2012-2016 die al eerder zijn gepubliceerd. Deze peiling laat zien hoeveel en wat mensen in Nederland eten en drinken. Deze peiling laat een voorzichtige verbetering zien ten opzichte van vorige peilingen. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijken ze ook meer groenten te eten. Verder eten ze minder vlees en drinken ze minder suikerhoudende dranken. Als de positieve ontwikkelingen doorgaan, kan dit helpen om overgewicht en chronische ziekten te voorkomen.

Zie www.wateetnederland.nl voor meer details. Hier staat ook een Engelstalig rapport die de resultaten en methode in meer detail beschrijft. Van zomer 2019 tot en met zomer 2021 wordt weer gepeild hoe Nederland eet en drinkt.

Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012 - 2016
The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/meeste-nederlanders-eten-niet-volgens-schijf-van-vijf
Originele titel: De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-10-29

Relevante artikelen ...

Najaarsstijging SARS-CoV-2 lijkt ingezet Aantal gemelde positieve coronatesten met 48% gestegen In de afgelopen week van 5 tot en met 12 oktober 2021 is het aantal gemelde positieve coronate... Anders Tue, 12 Oct 2021, 13:24:52
Blootstelling van rokers aan schadelijke stoffen onderschat Uit onderzoek blijkt dat de rookmethodes die worden gebruikt voor rookmachines de blootstelling van de roker aan schadelijke stoffen onderschatten Ro... Anders Mon, 04 Oct 2021, 18:00:29
Steeds meer duurzame voeding gebruikt Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2020 van Wageningen University & Research en het CBS Consumenten kochten in 2020 voor 21 procent meer aan ... Anders Wed, 22 Sep 2021, 17:51:52
Extra groepen komen in aanmerking voor griepprik Mensen van 60 jaar en ouder of mensen die voor een andere aandoening normaliter al een uitnodiging ontvingen hoeven zich niet te melden De griepprik ... Anders Tue, 21 Sep 2021, 10:23:15
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 50% deelname in 2020 Bij 3.413 deelnemers werd een voorstadium van baarmoederhalskanker gevonden In 2020 deed 50% van de uitgenodigde vrouwen mee aan het bevolkingsonderz... Anders Thu, 16 Sep 2021, 18:50:47
Tweede golf veroorzaakte bijna 11 duizend meer doden dan verwacht De hogere sterfte in de tweede golf is volledig toe te schrijven aan COVID-19 Tussen half september 2020, het begin van de tweede coronagolf, en ei... Anders Fri, 09 Jul 2021, 05:23:28