(advertentie)

Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen

Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  naar de mate waarin  het Nederlandse voedingspatroon overeenkomt met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in Nederland het voedingspatroon gezonder kan en geven handvaten voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon.

Schijf van Vijf
Het Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding, de Schijf van Vijf, laat zien wat gezond eten inhoudt. Het gaat om een voedingspatroon dat genoeg energie en voedingsstoffen levert en mensen gezond houdt of gezonder maakt.

Minder dan 10 procent van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten, en smeer- en bereidingsvetten. Meer dan een derde van de Nederlanders eet voldoende brood en kaas, maar kiest dan vooral voor soorten die weinig vezels, veel ongunstige vetten of veel zout bevatten. Ongeveer twee derde deel van de Nederlanders eet meer vlees(producten) dan wordt aanbevolen.

Een derde deel van de totale hoeveelheid die we eten en drinken staat niet in de Schijf van Vijf. Dit deel is dus niet ‘nodig’ en is minder gezond. Deze producten bevatten vaak veel calorieën en ongunstige voedingsstoffen. Zo krijgen we veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten. Via dranken die buiten de Schijf vallen, krijgen we alcohol en veel suiker binnen.

Voorzichtige verbetering
Deze resultaten zijn gebaseerd op de voedselconsumptiepeiling 2012-2016 die al eerder zijn gepubliceerd. Deze peiling laat zien hoeveel en wat mensen in Nederland eten en drinken. Deze peiling laat een voorzichtige verbetering zien ten opzichte van vorige peilingen. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijken ze ook meer groenten te eten. Verder eten ze minder vlees en drinken ze minder suikerhoudende dranken. Als de positieve ontwikkelingen doorgaan, kan dit helpen om overgewicht en chronische ziekten te voorkomen.

Zie www.wateetnederland.nl voor meer details. Hier staat ook een Engelstalig rapport die de resultaten en methode in meer detail beschrijft. Van zomer 2019 tot en met zomer 2021 wordt weer gepeild hoe Nederland eet en drinkt.

Eet en drinkt Nederland volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf? Resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2012 - 2016
The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/meeste-nederlanders-eten-niet-volgens-schijf-van-vijf
Originele titel: De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-10-29

Relevante artikelen ...

De Staat van Zoönosen Internationale samenwerking belangrijk thema in Staat van Zoönosen 2019 Het rapport ‘Staat van Zoönosen 2019’ geeft een overzicht van de belangrijkst... Anders Sun, 08 Nov 2020, 11:33:45
Toename sterfte in week 43 Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht In week 43 (19 tot en met 25 oktober 2020) overleden naar schatting meer dan 3 450 mensen. Dit is 250 meer d... Anders Fri, 30 Oct 2020, 06:39:06
De GGD heeft een richtlijn Veehouderij en gezondheid gepubliceerd De GGD adviseerd terughoudendheid bij plaatsen van gevoelige bestemmingen De aanwezigheid van intensieve veehouderij kan invloed hebben op de gezon... Anders Tue, 27 Oct 2020, 11:21:22
Lichte verbetering van de luchtkwaliteit in 2019 In de prognoses voor 2020 is geen rekening gehouden met de eventuele effecten van de COVID-19-pandemie Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid e... Anders Mon, 19 Oct 2020, 18:28:34
In Zuidwest-Nederland plaatselijk kans op zeer slechte luchtkwaliteit Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten Dit weekend is de luchtkwaliteit in Zuidwest-Nederland  naar verwachting “zeer sl... Anders Sun, 09 Aug 2020, 09:34:25
Computersystemen kunnen medicatiefouten veroorzaken Het is niet duidelijk hoe vaak een gebruiksonvriendelijk systeem tot medicatiefouten leidt Computersystemen die zorgprofessionals gebruiken om inform... Anders Wed, 01 Jul 2020, 19:11:45