(advertentie)

Bij de Nutri-Score wordt op verpakkingen van voedingsmiddelen met kleuren en letters aangeduid hoe (on)gezond het voedsel is

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en het Voedingscentrum hebben drie bestaande Europese voedselkeuzelogo’s vergeleken met de Nederlandse richtlijnen Schijf van Vijf. Het gaat om het Scandinavische Keyhole, Britse Multiple traffic light en Franse Nutri-Score. Alle onderzochte voedselkeuzelogo’s kunnen consumenten helpen om voedingsmiddelen te rangschikken op gezond­heid. In een directe vergelijking helpt Nutri-Score iets beter voedingsmiddelen te rangschikken dan Multiple traffic light. Mede op basis van informatie uit deze en andere onderzoeken heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  ) bekendgemaakt dat Nutri-Score, na aanpassing, het voedselkeuzelogo voor Nederland wordt.  

Wat betreft de opzet en beoordelingsmethode ligt Keyhole het dichtst bij de richtlijnen Schijf van Vijf. Beide maken onderscheid tussen gezonde en ongezonde producten, waarbij het Keyhole-logo niet op ongezonde producten wordt vermeld. Bij Multiple traffic light en Nutri-Score komen wel alle voe­dingsmiddelen in aanmerking voor een logo. Zowel de methode als de criteria om voedings­middelen te beoordelen verschillen tussen de logo’s en ten opzichte van de Schijf van Vijf. Hierdoor ontstaan verschillen in het aantal en het soort voedingsmid­delen, dat beoordeeld wordt als een gezondere keuze.

Bij de Nutri-Score wordt op verpakkingen van voedingsmiddelen met kleuren en letters aangeduid hoe (on)gezond het voedsel is. De groene A staat in dit logo voor het meest gezonde artikel en de donkeroranje E voor het meest ongezonde product. Nutri-Score geeft een totaal oordeel weer voor het voedingsmiddel. Dat gebeurt op basis van het verschil tussen ’negatieve’ en ‘positieve’ componenten. Als negatieve componenten wegen de hoeveelheden energie, suiker, verzadigd vet en zout mee. Als positieve componenten de hoeveelheden/aanwezigheid van groente, fruit, noten, peulvruchten, vezel en eiwit.

Nutri-score in lijn met voedingsrichtlijnen?
De keuze van Staatssecretaris Blokhuis voor Nutri-Score gaat gepaard met de voorwaarde dat het logo meer in lijn moet worden gebracht met bestaande voedingsrichtlijnen. Dat dit nodig is, blijkt uit het vergelijkend onderzoek dat het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum uitvoerde. Zo krijgt ongeveer 80% van het brood een Nutri-Score A of B, terwijl 25% voldoet aan de Schijf van Vijf. Bij ontbijtgranen krijgt 62% een Nutri-Score A of B en valt 26% in de Schijf van Vijf. En 95% van de bewerkte groente krijgt een Nutri-Score A of B, terwijl 12% binnen de Schijf van Vijf valt.

In de wetenschappelijke literatuur is er  geen overtui­gend en consistent bewijs dat de drie logo’s in de praktijk invloed hebben op de keuze van consumenten uit voedingsmiddelen. De Nederlandse overheid wil met een logo consumenten helpen om zelf bewuste gezonde keuzes te maken naast maatregelen om de voedselsamenstelling en de voedselomgeving te verbeteren.

Meer informatie
Factsheet: Voedselkeuzelogo's onder de loep
Keuze voedselkeuzelogo rijksoverheid

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : RIVM
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-en-voedingscentrum-zetten-europese-voedselkeuzelogos-op-rij
Originele titel: RIVM en Voedingscentrum zetten Europese voedselkeuzelogo’s op een rij
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2019-11-29

Relevante artikelen ...

Toename meldingen over bijwerkingen van implantaten in 2019 Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. In 2019 ontving het Meldpunt en Expertisecentrum... Anders Tue, 28 Apr 2020, 11:00:14
Geneesmiddelen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker komen in het basispakket Minister Van Rijn (Medische Zorg) heeft met succes onderhandeld over de prijs van axicabtagene ciloleucel De geneesmiddelen axicabtagene ciloleucel (... Anders Wed, 15 Apr 2020, 17:50:53
Werknemers met zwaar werk en obesitas meer risico op slechte gezondheid Werknemers met werkstress roken vaker en zijn vaker te zwaar Werknemers met obesitas en lichamelijk of psychisch zwaar werk hebben ruim twee keer zo ... Anders Wed, 08 Apr 2020, 12:31:49
Verbetering luchtkwaliteit door coronacrisis De afname van verkeer en industriële activiteiten leiden naar verwachting ook tot een tijdelijke daling van de stikstofdepositie en uitstoot van broei... Anders Sat, 28 Mar 2020, 11:08:33
Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 opgeroepen om geen handen te schudden Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de bin... Anders Mon, 09 Mar 2020, 19:42:40
Meer informatie over foliumzuurgebruik rondom de zwangerschap nodig Er is weinig actuele informatie over het foliumzuurgebruik door zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden Foliumzuur verkleint de kans op... Anders Tue, 28 Jan 2020, 16:10:28