Het laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten kan bijdragen aan de bestrijding van het virus

Vanaf vrijdag 3 december verandert het testadvies: je kunt bij milde klachten naar de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst, maar er ook voor kiezen een zelftest te doen. Het laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten kan bijdragen aan de bestrijding van het virus. De verwachting is dat meer mensen zich testen en dit ook sneller doen als men zelftesten in huis heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

78% van de respondenten gaf aan zelftesten in huis te hebben. Van deze groep gaf 66% aan dat zij de zelftesten gratis hadden ontvangen van de Rijksoverheid, 30% had deze gekocht in de supermarkt en 15% had deze gratis ontvangen via school of studie (meerdere antwoorden mogelijk). 

Als men een zelftest in huis heeft, dan verwachten twee keer zoveel mensen een zelftest af te nemen bij klachten, als wanneer men deze niet op voorraad heeft. Bij zwaardere klachten (verhoging plus hoesten en/of niezen) denken mensen eerder zich te testen dan bij lichtere klachten (zoals een loopneus, neusverkouden of keelpijn). Ook denken meer mensen dan naar de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst te gaan om zich daar te laten testen. 

Laagdrempelig
Het kosteloos en laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten – zoals in het Verenigd Koninkrijk – kan bijdragen aan de bestrijding van het virus. Ook kan het bijdragen aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door de RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Corona Gedragsunit. Hierbij werden in een online onderzoek  (11-16 november 2021) verschillende scenario’s aan de ruim 3.200 deelnemers voorgelegd. 

Meer informatie: Vignette studie (zelf)testen bij klachten


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Brede beschikbaarheid van zelftesten verhoogt testbereidheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!