Het laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten kan bijdragen aan de bestrijding van het virus

Vanaf vrijdag 3 december verandert het testadvies: je kunt bij milde klachten naar de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst, maar er ook voor kiezen een zelftest te doen. Het laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten kan bijdragen aan de bestrijding van het virus. De verwachting is dat meer mensen zich testen en dit ook sneller doen als men zelftesten in huis heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

78% van de respondenten gaf aan zelftesten in huis te hebben. Van deze groep gaf 66% aan dat zij de zelftesten gratis hadden ontvangen van de Rijksoverheid, 30% had deze gekocht in de supermarkt en 15% had deze gratis ontvangen via school of studie (meerdere antwoorden mogelijk). 

Als men een zelftest in huis heeft, dan verwachten twee keer zoveel mensen een zelftest af te nemen bij klachten, als wanneer men deze niet op voorraad heeft. Bij zwaardere klachten (verhoging plus hoesten en/of niezen) denken mensen eerder zich te testen dan bij lichtere klachten (zoals een loopneus, neusverkouden of keelpijn). Ook denken meer mensen dan naar de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst te gaan om zich daar te laten testen. 

Laagdrempelig
Het kosteloos en laagdrempelig beschikbaar stellen van voldoende zelftesten – zoals in het Verenigd Koninkrijk – kan bijdragen aan de bestrijding van het virus. Ook kan het bijdragen aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door de RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Corona Gedragsunit. Hierbij werden in een online onderzoek  (11-16 november 2021) verschillende scenario’s aan de ruim 3.200 deelnemers voorgelegd. 

Meer informatie: Vignette studie (zelf)testen bij klachten

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/brede-beschikbaarheid-van-zelftesten-verhoogt-testbereidheid
Originele titel: Brede beschikbaarheid van zelftesten verhoogt testbereidheid
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2021-12-02


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com