Dit wordt in de richtlijnen voor huisartsen afgeraden vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit

Quetiapine is een geneesmiddel voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis of ernstige depressie. Hoewel quetiapine niet vaak wordt voorgeschreven bij slaapproblemen, gebeurt dit de laatste jaren wel steeds vaker. Dit wordt in de richtlijnen voor huisartsen afgeraden vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit. Deze stijging verdient daarom aandacht.

Aanleiding om deze cijfers op een rij te zetten was een bericht in het Pharmaceutisch Weekblad "Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine" over een onderzoek van journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. Maar ook al eerder, in 2013, werd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde opgemerkt dat quetiapine in lage doseringen als slaapmiddel wordt ingezet.

Bijna 10% van de quetiapine-voorschriften was voor slapeloosheid
In 2015 kregen 5,5 op de 1000 patiënten die ingeschreven staan bij de huisarts quetiapine voorgeschreven. In 2020 is dit aantal gestegen naar 7,1 op de 1000 patiënten. Het percentage van de voorschriften bij slapeloosheid liep in die periode op van 5,6% naar 9,7%. Quetiapine werd het vaakst (in meer dan 75% van de voorschriften) voorgeschreven bij psychische problemen en ruim de helft van de mensen die quetiapine bij slapeloosheid kreeg voorgeschreven had ook een andere psychische aandoening.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaker antipsychoticum quetiapine voorgeschreven bij slapeloosheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 04 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!