Het aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie.

Het langzaam toenemende aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie. Afgelopen week kwamen 69 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts en werd in neus- en keelmonsters van deze patiënten griepvirussen en verkoudheidsvirussen aangetoond. Vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar komen bij de huisarts met griepachtige klachten. Dit blijkt uit de Nationale griepsurveillance uitgevoerd door het NIVEL en het Nationaal Influenza Centrum (ErasmusMC en RIVM)

Afgelopen week kwamen 69 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts en in de daaraan voorafgaande week 52 op de 100.000 inwoners. In een kwart van de afgenomen neus- en keelmonsters bij patiënten met griepachtige klachten is in het laboratorium griepvirus gevonden de afgelopen twee weken. Werd het voorgaande seizoen beheerst door influenzavirus A(H3N2), dit seizoen overheerst tot op heden het influenza B virus van de Yamagata-lijn. Daarnaast wordt in de neus- en keelmonsters van deze patiënten regelmatig RS-virus of Rhinovirus (verkoudheidsvirus) gevonden.

We spreken van een epidemie als de peilstationshuisartsen van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek door het RIVM het griepvirus aantoont in neus- en keelmonsters van deze patiënten.

Voldoende drinken
In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan een verkoudheid zijn, veroorzaakt door infectie met één van de vele verkoudheidsvirussen, maar ook griep (ofwel influenza) veroorzaakt door infectie met een griepvirus. Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten en/of spierpijn, is de kans groot dat het griepvirus je te pakken heeft. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Vooral bij ouderen die niet gevaccineerd zijn kan griep leiden tot een longontsteking.

NIVEL-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “Het gaat tot nu toe om een milde epidemie wat betreft het aantal mensen dat geveld is door griep. De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop. Als de koorts langer aanhoudt dan vijf dagen, de klachten erger zijn dan je zou verwachten bij griep of je krijgt last van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Nuttige patiënteninformatie is te vinden op de website thuisarts.nl.”

Peilstations NIVEL Zorgregistraties
NIVEL Zorgregistraties eerste lijn maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij bijna 500 huisartspraktijken met ruim 1,8 miljoen ingeschreven patiënten. Ruim veertig van deze praktijken – de peilstations – rapporteren ook wekelijks over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen, zoals griep. Deze peilstations bestaan sinds 1970.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griepepidemie in Nederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!