Zesde achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51mensen met griepklachten per 100.000

Er is reeds zes weken een griepepidemie in Nederland en het aantal patiënten dat met griep de huisarts bezocht in de derde week van 2018 was weer groter dan in de voorafgaande weken. In week 3 van 2018 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 105 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners.

Dat is voor de zesde achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien relatief veel jonge kinderen (0-4 jaar) met IAZ, maar de laatste weken ook een toenemend aantal schoolkinderen van 5-14 jaar en volwassenen. De piek van de epidemie lijkt nog niet bereikt. Tot nu toe gedraagt de epidemie zich vergelijkbaar met de voorgaande drie griepseizoenen.

Virusvarianten

Elke week worden er neus- en keel monsters van patiënten met influenza-achtige ziekte vanuit de huisartsenpraktijken, die deelnemen aan de NIVEL peilstations, naar het RIVM gestuurd om te worden getest op influenzavirussen. Influenzavirussen worden onderverdeeld in subtypen A en B en ook deze kennen weer subtypen.

Dit jaar wordt er naast influenza B Yamagata in een toenemend percentage van de monsters influenzavirus A(H3N2) gevonden, de virusvariant die ook vorig jaar de epidemie veroorzaakte en een groot aantal ouderen ziek maakte. In de derde week van 2018 werd in 65% van de neus- en keelmonsters van patiënten met griepachtige klachten influenzavirus gevonden; 56% influenza B Yamagata, 6% influenzavirus A(H3N2) en 3% influenzavirus A(H1N1)pdm09.

Wekelijks op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk dan op de grieppagina voor alles over griep en de wekelijkse rapportage.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griepepidemie dijt uit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!