Sommige patiënten met chronische pijn hebben baat bij neurostimulatie

Het centrum voor Pijngeneeskunde van het Erasmus MC is gestart met het op afstand instellen van een neurostimulator. Een patiënt uit Bonaire was deze week de eerste die via internet is geholpen. Tot nu toe moesten patiënten naar de polikliniek komen om de neurostimulator in te stellen.

Sommige patiënten met chronische pijn hebben baat bij neurostimulatie. Daarbij wordt onderhuids een stimulator geplaatst met daaraan draadjes met elektrodes. De draadjes worden geïmplanteerd in de ruimte rondom het ruggenmerg of over de achterhoofdzenuwen. De stimulator geeft gerichte stroomstootjes af, waardoor de patiënt minder of geen pijn meer voelt.

De stimulator moet geregeld opnieuw worden ingesteld om de stimulatie optimaal te houden. Daarvoor was tot op heden een polikliniekbezoek noodzakelijk. Deze week is Erasmus MC gestart met het instellen van de neurostimulator op afstand, via een internetverbinding.

Spaart reiskosten
De techniek genaamd NeuroSphere™ maakt het mogelijk om op afstand te communiceren met de neurostimulator van de patiënt. Dit is overal in de wereld mogelijk zolang de patiënt beschikt over een mobiele of wifi-verbinding. Dit is niet alleen patiëntvriendelijker, het bespaart ook reis- en verblijfskosten en het maakt het tevens mogelijk vaker te (her-)programmeren zodat de patiënt de meest optimale stimulatie krijgt.

De eerste patiënt die op deze manier geholpen is, heeft al een aantal jaren deze stimulator en woont momenteel op Bonaire. Zij moest tot nu toe elke keer overvliegen voor het instellen van de stimulator.

Gespecialiseerde verpleegkundigen van het centrum voor Pijngeneeskunde zijn getraind om de neurostimulator op afstand te (her-)programmeren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze techniek veilig en adequaat aangeboden kan worden.

Chronische pijn
Neurostimulatie wordt toegepast bij patiënten met chronische pijn na een rugoperatie, het complex regionaal pijnsyndroom, chronische zenuwpijn bij patiënten met suikerziekte en andere zogenaamde ‘dunnevezel-neuropathieën’ en chronisch medicamenteus onbehandelbare clusterhoofdpijn. Neurostimulatie is een kostbare en invasieve therapie die alleen wordt toegepast als eenvoudigere therapieën niet slagen.

Expertisecentrum
Het centrum voor Pijngeneeskunde in het Erasmus MC is een van de grootste neurostimulatiecentra van Europa. Het Erasmus MC is expertisecentrum voor het complex regionaal pijnsyndroom en medicamenteus onbehandelbare clusterhoofdpijn en behandelt daarom patiënten uit heel Nederland en soms uit het buitenland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Neurostimulator voor het eerst ingesteld via internet
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!