Een deel van de mensen die besmet raken met Covid-19 houdt lange tijd gezondheidsklachten, ook wel long covid genoemd

Onderzoekers van het Erasmus MC gaan coronapatiënten die langdurig klachten houden meerdere jaren volgen. Daarbij kijken ze niet alleen hoe corona hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt, maar ook of en hoe patiënten hun werk en sociale leven weer oppakken. De onderzoekers werken samen met C-support, het landelijk expertisecentrum dat longcovidpatiënten ondersteunt.

Een deel van de mensen die besmet raken met Covid-19 houdt lange tijd gezondheidsklachten, ook wel long covid genoemd. Het gaat om klachten als vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of vergeetachtigheid.

De aanhoudende klachten kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven en fysieke en mentale problemen. Ook kunnen de klachten mensen belemmeren in hun werk en deelname aan sociale activiteiten . ‘Sommige mensen zijn na maanden nog niet of slechts deels weer aan het werk. Bij sommigen staat hun sociale leven grotendeels stil’, zegt Erasmus MC-onderzoeker Inge Spronk van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg.

Veel verschillende zorgverleners
De onderzoekers willen een goed beeld krijgen van de aard en impact van long covid. Ook kijken ze naar de zorg die patiënten hebben gekregen. Met die gegevens kunnen (toekomstige) hulpverleners patiënten beter helpen. Patiënten hebben veelal te maken met verschillende zorgverleners zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten, manueel therapeuten of psychologen. ‘Als we weten wat long covid met patiënten doet, kunnen zorgverleners hun behandelingen beter op de klachten en beter op elkaar afstemmen.’

Ook op het gebied van werk en sociale participatie hebben patiënten te maken met een breed scala aan instanties. De instanties zijn nog onvoldoende bekend met de langetermijngevolgen van Covid-19, signaleert C-support. Deze stichting werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De stichting ondersteunt mensen met langdurige coronaklachten en deelt de opgedane kennis met andere (zorg)professionals.

Persoonlijke inzichten
Patiënten die langdurig klachten houden, kunnen zich sinds oktober 2020 registeren op de website van C-support. De bijna 10.000 mensen die dat tot nu toe hebben gedaan, krijgen vanaf 11 februari een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.

Deelnemers krijgen ook persoonlijke inzichten. ‘Ze krijgen aan de hand van door hun ingevulde vragen een overzicht van hun eigen resultaten en hoe die zich verhouden tot de gehele onderzoeksgroep. Spronk: ‘De persoonlijke inzichten kunnen van pas komen als ze bijvoorbeeld een gesprek hebben met een zorgverlener. Ze kunnen dan beter uitleggen wat er aan de hand is. In het overzicht is een oogopslag is te zien op welke gebieden het goed gaat, en waar het minder goed gaat. Doordat het onderzoek vaker wordt herhaald, zien patiënten hoe hun klachten zich ontwikkelen. Door de vragenlijsten in te vullen helpen ze dus niet alleen het onderzoek vooruit, maar ook zichzelf.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Sylvia Marmelstein
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meerjarig onderzoek naar de impact van long covid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!