Als je corona hebt ga je meteen in isolatie en als een huisgenoot of nauw contact corona heeft, ga je meteen in quarantaine

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de omikronvariant zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. De verwachting is dat deze variant op korte termijn dominant zal zijn. Uit wat we nu weten lijkt het dat mensen minder goed beschermd zijn tegen de omikronvariant. Zij kunnen de omikronvariant van het virus krijgen terwijl zij al eerder corona hebben gehad of zijn gevaccineerd. Daarom is het belangrijk om meteen een zelftest of test bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst te doen bij klachten. Als je corona hebt ga je meteen in isolatie en als een huisgenoot of nauw contact corona heeft, ga je meteen in quarantaine. Zo help je voorkomen dat de mensen om jou heen ook besmet raken.

In isolatie
Als je een positieve testuitslag krijgt, heb je COVID-19. Je gaat dan in isolatie. Dit betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met de huisgenoten. Lees hier wat de leefregels zijn als je in isolatie gaat

Wanneer je uit isolatie mag, hangt af van jouw klachten en gezondheid. Hierover krijg je meer informatie van de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst.

In quarantaine
Nadat je hebt gehoord dat jouw huisgenoot of een nauw contact corona heeft, ga je meteen thuis in quarantaine. En je doet een zelftest of een test bij de GGD. Dat geldt ook voor kinderen van alle leeftijden. In principe duurt de quarantaine 10 dagen en is het mogelijk eerder uit quarantaine te gaan bij een negatieve test. 

Testuitslag positief
Als de uitslag van de zelftest positief is, maak dan meteen een testafspraak bij de GGD om de testuitslag te laten controleren. Is deze testuitslag ook positief dan ga je in isolatie.

Testuitslag negatief
Als de testuitslag van de zelftest of van de GGD negatief is dan blijf je nog in quarantaine, omdat je toch besmet kunt zijn en ziek kunt worden. Daarom laat je je 5 dagen na het laatste contact met jouw huisgenoot of nauw contact die corona heeft, testen bij de GGD. Is deze testuitslag negatief dan mag je uit quarantaine

Uitzonderingen 
Het is niet nodig om je meteen te laten testen of in quarantaine te gaan als je:

  • in de afgelopen 8 weken corona hebt gehad en nu geen klachten hebt of
  • langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad.
  • Het is wel belangrijk dat je gedurende 10 dagen wel de regels volgt die gelden voor de mensen die uit quarantaine komen. 

Doe bij twijfel de quarantaine check op Rijksoverheid.nl

Na de quarantaine
Als je uit quarantaine bent, wees dan tot 10 dagen na het contact met jouw huisgenoot of nauw contact met corona extra voorzichtig. Dit betekent dat je: 1,5 meter afstand houdt, geen contact hebt met kwetsbare personen en grote groepen en drukke plekken ontwijkt. Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever. 

Verder blijft het belangrijk om jouw gezondheid goed in de gaten te houden en je te houden aan de (hygiëne)regels. Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 doe dan meteen een zelftest of een laat je testen bij de GGD. 

Quarantaine als je uit het buitenland komt 
Kom je terug uit een zeerhoogrisicogebied of een zeerhoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant, kijk dan welke quarantaineregels voor jou gelden op de website van de Rijksoverheid. 

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Quarantaine en isolatie / Wijzigingsdatum 25-01-2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!