Via dit CONTEST onderzoek wil het RIVM nog beter in beeld krijgen waarom sommige mensen besmet raken met het coronavirus en anderen niet 

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  begint deze week met een vragenlijstonderzoek naar risicofactoren voor het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2.  Het onderzoek gebeurt bij mensen die zich laten testen op het coronavirus in een GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -teststraat. Via het CONTEST onderzoek wil het RIVM nog beter in beeld krijgen waarom sommige mensen besmet raken met het coronavirus en anderen niet. Het onderzoek levert ook informatie op over het effect van vaccineren.

Hoewel er via bron- en contactonderzoek inzicht is in de verspreiding van het coronavirus in Nederland, is niet altijd duidelijk waar iemand een besmetting heeft opgelopen. En waarom sommige mensen het virus wel krijgen en anderen niet. Daarnaast kunnen andere factoren de kans op een besmetting vergroten, zoals de gezinssituatie of type beroep.

Vergelijken van mensen met negatieve en positieve testuitslag
Via het CONTEST onderzoek wordt informatie over de verspreiding van het virus in beeld gebracht. Alle mensen die een testafspraak maken bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst kunnen meedoen aan het onderzoek en krijgen een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. De link naar de vragenlijst staat in de bevestigingsmail van je corona- testafspraak. De antwoorden op de vragenlijst van mensen met een negatieve testuitslag  en mensen met een positieve testuitslag worden met elkaar vergeleken. Zo bepalen we welke factoren het risico op besmetting met het coronavirus verhogen of juist verlagen.

 “Het is belangrijk dat mensen de vragenlijst invullen, voordat ze hun testuitslag hebben ontvangen,” zegt Susan van den Hof, hoofd van het centrum voor epidemiologie bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . “Als je weet dat je positief bent getest vul je de vragenlijst misschien anders in dan als je weet dat je negatief bent getest. We hopen via het CONTEST onderzoek snel informatie te krijgen om nog beter en gedetailleerder in beeld te brengen welke factoren een hoger risico geven op besmetting.”

Vaccinatiecampagne
De afgelopen maand zijn de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen het coronavirus. In het CONTEST onderzoek worden ook gegevens verzameld over of iemand gevaccineerd is tegen COVID-19. Deze gegevens kunnen verder bijdragen aan het in kaart brengen van het effect van vaccinatie tegen het coronavirus.

Meer informatie
Risicofactoren voor COVID-19 (CONTEST)



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw onderzoek in GGD-teststraten naar verspreiding coronavirus SARS-CoV-2
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!