Een booster vaccinatie verhoogt de bescherming tegen besmetting van zowel voor de omikron subvarianten BA.1 als BA.2

Sinds deze week veroorzaakt de omikron subvariant BA.2 de meeste besmettingen in Nederland. In de afgelopen week werden 1.149 patiënten met een SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Een daling van 18% vergeleken met de week er voor. Op de ICintensive care daalde het aantal nieuwe opnames naar 88 (-28%). Het aantal positieve testen daalde in de afgelopen week met 22%, in vergelijking met de week ervoor. Ook daalde het aantal mensen dat zich liet testen met 15% ten opzichte van de week ervoor. Hiermee lijkt het hoogtepunt van deze besmettingsgolf achter ons te liggen.  

Alle wekelijkse COVID-19 cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu website.

Omikron subvariant BA.2 dominant in Nederland 
De BA.2, een subvariant van de virusvariant omikron, is vanaf deze week de meest voorkomende variant van het SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 virus in Nederland. Dit betekent dat het merendeel van de mensen met een positieve testuitslag deze variant van het coronavirus heeft. De BA.2 variant verschilt van de omikronvariant BA.1 in onder andere het spike-eiwit, de stekeltjes van het virus. BA.2 lijkt besmettelijker te zijn dan BA.1. Gegevens uit het Verenigd Koninkrijk en Denemarken wijzen erop dat BA.2 zich binnen huishoudens veel makkelijker verspreidt dan BA.1. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat BA.2 mensen zieker maakt dan BA.1. De bescherming van vaccinatie tegen besmetting met de BA.2 variant is, net zoals tegen een besmetting met BA.1, lager bij mensen die langer geleden alleen de basisserie vaccinaties hebben ontvangen. Een booster vaccinatie verhoogt de bescherming tegen besmetting van zowel voor de omikron subvarianten BA.1 als BA.2.  

De BA.2 variant neemt, na introductie, de laatste weken steeds verder toe in de Nederlandse Kiemsurveillance. De kiemsurveillance is een landelijke steekproef van ongeveer 2000 testmonsters per week. Op basis van data uit de kiemsurveillance en uit laboratoria met PCRpolymerase chain reaction-testen die een aanwijzing geven voor de aanwezigheid van BA.2 is de verwachting dat BA.2 deze week de dominante subvariant van de omikronvariant gaat worden en de BA.1 variant die op dit moment voor de meeste besmettingen zorgt verdringt.

Positieve coronatesten
Het aantal mensen met een positieve coronatest nam in de afgelopen week af met 22% ten opzichte van de week ervoor. In totaal werden 482.695 positieve testen in de afgelopen week bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld. Ruim 800.000 (833.178) mensen kwamen naar de testlocaties van de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst om zich te laten testen op SARS-CoV-2. Dat zijn 15% minder afgenomen tests dan de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van de 70-plussers, nam het aantal positieve testen af. Bij de leeftijdsgroepen 70-79 jaar en 80+ jaar is het aantal meldingen per 100.000 inwoners lager dan bij jongere leeftijdsgroepen, maar het steeg met respectievelijk met 27% en 35%. De grootste daling is zichtbaar in de leeftijdsgroep de groep 13-17 jarigen, maar in die leeftijdsgroep heeft nog steeds wél het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners.

Ook bij versoepelingen van de maatregelen blijft het belangrijk om verspreiding van het virus vooral onder ouderen en kwetsbaren zoveel mogelijk te voorkomen. Zij hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te komen als zij besmet raken met corona. Voorkom dat je een kwetsbare of oudere besmet, door voordat je op bezoek gaat een zelftest te doen en niet op bezoek te gaan wanneer je klachten hebt.

Ziekenhuisopnames en opnamereden 
In de week van 7 t/m 13 februari werden 1.149 nieuwe patiënten met een SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 besmetting opgenomen (vorige week 1.393, -18%) in het ziekenhuis, waarvan 88 op de ICintensive care (vorige week 122, -28%).

De NICE registratie faciliteert sinds 25 januari de vastlegging van de opnamereden** van nieuwe patiënten met een bevestigde SARS-CoV-2 besmetting in het ziekenhuis en op de IC. In de afgelopen drie weken is de verdeling van patiënten met COVID-19 naar opnamereden nauwelijks veranderd. Zowel op de IC als op de verpleegafdeling is COVID-19 bij 8 op de 10 patiënten met SARS-CoV-2 de belangrijkste reden of een van de redenen voor ziekenhuisopname. Hieronder volgt een uitgebreidere update over de gegevens sinds 25 januari, voor de verpleegafdelingen en de IC.

Tussen 25 januari en 14 februari werden 3.575 patiënten met een SARS-CoV-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Daarvan was van 2.191 (61%) patiënten de opnamereden** bekend, bij 39% was de opnamereden (nog) niet bekend. Bij 52% was COVID-19 de belangrijkste reden van opname. Bij 30% van de opgenomen patiënten met bekende opnamereden ontregelde de SARS-CoV-2 besmetting een bestaande aandoening. Deze kwetsbare patiënten zouden zonder SARS-CoV-2 besmetting niet zijn opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee was COVID-19 de belangrijkste of één van de redenen van ziekenhuisopname bij in totaal 81% van de patiënten met bekende opnamereden tussen 25 januari en 14 februari 2022. 

Tussen 25 januari en 14 februari werden 282 patiënten met een SARS-CoV-2 besmetting op de IC opgenomen. Daarvan was van 226 patiënten de opnamereden bekend, bij 20% was de opnamereden (nog) niet bekend. Bij 62% was COVID-19 de belangrijkste reden van IC-opname. Bij 17% van de opgenomen IC-patiënten met bekende opnamereden ontregelde de SARS-CoV-2 besmetting een bestaande aandoening. Deze kwetsbare patiënten zouden zonder COVID-19 niet op de IC opgenomen zijn. Daarmee was COVID-19 de belangrijkste reden van IC-opname bij 79% van de patiënten met bekende opnamereden. In alle leeftijdsgroepen was COVID-19 de meest voorkomende reden of de aanjager van opname op de IC. 

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Omikron subvariant BA.2 dominant, daling ziekenhuisopnames
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!