Voor geneesmiddelen die vanuit de basisverzekering worden vergoed  zijn door de overheid vergoedingslimieten vastgesteld

Het totaal aan eigen bijdragen bedroeg in 2021 € 80 miljoen, € 14 miljoen meer dan in 2020. Sinds 2019 heeft de overheid de eigen bijdrage gemaximeerd op € 250 per persoon per jaar. Vorig jaar werden 63.000 mensen door deze regeling geholpen.

Voor geneesmiddelen die vanuit de basisverzekering worden vergoed (het geneesmiddelenvergoedingssysteem, GVS) zijn door de overheid vergoedingslimieten vastgesteld. Als de prijs van een geneesmiddel hoger is dan deze limiet moet de gebruiker het verschil bijbetalen; dit wordt de eigen bijdrage of GVS-bijdrage genoemd. Deze bijdrage moet niet worden verward met het eigen risico van de zorgverzekering: deze komt er bovenop. In 2021 betaalden 2,4 miljoen geneesmiddelgebruikers een eigen bijdrage. Voor de meeste verzekerden was de bijbetaling laag: driekwart betaalde maximaal € 10 bij. Voor sommigen kan de GVS-bijdrage wel heel hoog zijn en daarom geldt sinds januari 2019 een maximale bijbetaling van € 250 per persoon per jaar. Alles boven dit bedrag komt alsnog voor rekening van de zorgverzekeraar. In 2021 gold dit voor 63.000 verzekerden, waarmee € 35 miljoen voor rekening van de zorgverzekeraar kwam. 

In totaal werd vorig jaar € 80 miljoen aan GVS-bijdragen betaald. Drie ADHD-middelen – dexamfetamine, methylfenidaat en lisdexamfetamine – vormden met € 46 miljoen aan GVS-bijdragen samen meer dan de helft van het totaal aan eigen bijdragen. In 2020 was dit nog € 39 miljoen. Op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verschoof het gebruik van dexamfetamine van apotheekbereidingen zonder bijbetaling naar een geregistreerd product met bijbetaling.

Drie ADHD-middelen goed voor meer dan de helft van de eigen bijdragen
Ook het gebruik van lisdexamfetamine – sinds 2019 op de markt als geregistreerd product met bijbetaling – nam in 2021 toe. Voor beide middelen overschrijdt de gemiddelde bijbetaling per persoon de € 250.

Terugbetaalregelingen
Voor sommige geneesmiddelen hebben de fabrikanten een terugbetaalregeling ontwikkeld, waarmee patiënten (een deel van) de GVS-bijbetaling kunnen terugkrijgen. Fabrikanten profiteren echter ook van de maximeringsregeling, omdat zij gebruikers nog maar voor maximaal € 250 hoeven te compenseren. De SFK heeft geen zicht op het daadwerkelijke gebruik van de terugbetaalregelingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Maximeringsregeling GVS helpt 63.000 mensen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!