75-plussers vormen de groep met het hoogste geneesmiddelgebruik

Openbare apotheken verstrekten in 2021 binnen het basispakket voor het tweede jaar op rij meer geneesmiddelen per hoofd van de bevolking dan het jaar ervoor. Hiermee is, na een daling in 2019, de stijgende lijn weer ingezet. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Het gebruik van geneesmiddelen uit het basispakket nam in 2021, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), toe met 2%. DDD is de afkorting van defined daily dose: de theoretische hoeveelheid van een geneesmiddel die door een volwassene per dag wordt gebruikt voor de belangrijkste toepassing van dat middel.

Van deze toename is slechts een klein deel toe te schrijven aan de 0,5% bevolkingstoename die het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteerde. Per hoofd van de bevolking is het gebruik van pakketgeneesmiddelen met 1,5% gestegen, van 545 naar 553 DDD’s. Hiermee zit het geneesmiddelgebruik per hoofd van de bevolking op het niveau van 2018.

Gebruik per leeftijd
De 75-plussers vormen de groep met het hoogste geneesmiddelgebruik. Het totale gebruik van geneesmiddelen door deze groep nam in 2021, uitgedrukt in DDD’s, toe met 5,3%. De stijging komt voor een groot deel voor rekening van de cholesterolverlagers atorvastatine (10,2 miljoen DDD’s, 13%), rosuvastatine (6,7 miljoen DDD’s, 19%) en ezetimib (2,6 miljoen DDD’s, 21%). Andere grote stijgers zijn de antitrombotica apixaban (4,8 miljoen DDD’s, 28%) en clopidogrel (4,7 miljoen DDD’s, 10%). Ondanks deze stijgingen nam het gebruik per hoofd bij 75-plussers af met 0,5%. Het aantal mensen in deze groep nam met 5,8% toe, doordat de grote groep mensen die vlak na de oorlog is geboren nu tot de 75-plussers behoort.

Ondanks dat de groep 0-1-jarigen de kleinste groep is, steeg het geneesmiddelgebruik per hoofd in deze categorie procentueel het hardst met 9,1%. Dit komt vooral door een stijgend gebruik van geneesmiddelen voor de huid. De grootste toename (1,4 miljoen DDD’s, 9%) is te zien bij de vettige crèmes en zalven. Triamcinolon (165.000 DDD’s, 22%) en hydrocortison (152.000 DDD’s, 11%), twee ontstekingsremmers voor op de huid, en fusidinezuur (143.000 DDD’s, 25%), een antibioticum tegen huidinfecties, zijn de andere stijgers in deze leeftijdscategorie. Salbutamol (440.000 DDD’s, 66%), een luchtwegverwijder, is de grootste stijger die niet aan de huid is gerelateerd.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Medicijngebruik per hoofd met 1,5% gestegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!