Wel daalde het aantal rokers licht

In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Verder rookte 21% weleens, was 7% een overmatige drinker en 8% een zware drinker. Het aantal rokers en volwassenen met overgewicht en obesitas, was hoger onder mensen met een lagere welvaart of lager onderwijsniveau. 
 
Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBSCentraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en Pharos. De cijfers laten zien dat het percentage volwassenen met overgewicht (50%) en obesitas (14%) niet daalt ten opzichte van 2018. Wel daalde het aantal rokers licht: van 22% in 2018 naar 21% in 2021. 

Over de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor
Jaarlijks wordt er met een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRPBasisregistratie personen) aan mensen van 0 jaar of ouder vragen gesteld over onder andere roken, alcoholconsumptie, drugs, lengte en gewicht en voeding. Voor kinderen tot 12 jaar werden deze vragen beantwoord door de ouder of verzorger. 

Lees het nieuwsbericht van het CBS voor alle cijfers


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!