LEFF is een van de weinige programma’s op het gebied van behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen in de leeftijd 7 t/m 12 jaar die als effectief is beoordeeld in Nederland.

Het programma LEFF (Lifestyle, Energy, Fun & Friends), ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit het project Care for Obesity, verbetert de kwaliteit van leven van deelnemende kinderen en krijgt hen op een gezonder gewicht, zo blijkt uit onderzoek.

Het RIVM Centrum Gezond Leven heeft LEFF nu ook erkend als effectief. LEFF is een van de weinige programma’s op het gebied van behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen in de leeftijd 7 t/m 12 jaar die als effectief is beoordeeld in Nederland. Met deze erkenning is LEFF opgenomen in de interventiedatabase van het RIVM Centrum Gezond Leven en de Gezond en Actief Leven database van het Kenniscentrum Sport.

Zelfvertrouwen en duurzame gedragsverandering
Projectmanager Sanne Niemer, vanuit de VU verantwoordelijk voor LEFF: “Uniek aan LEFF is de positieve aanpak, het werken aan zelfvertrouwen en de aandacht voor duurzame gedragsverandering. Het feit dat LEFF altijd in de wijk wordt uitgevoerd, door professionals uit de wijk, maakt het een aantrekkelijke keuze”. Binnen LEFF gaan gezinnen in groepsverband gedurende 10 weken aan de slag gaan met gezonde voeding en beweging. Het behandelprogramma is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar met overgewicht en obesitas. Minstens één van de ouders neemt ook deel aan de behandeling.

Positieve beoordeling aanpak
LEFF is in 2014 geïntroduceerd in Nederland en gebaseerd op het succesvolle Engelse behandelprogramma MEND (Mind, Exercise, Nutrition, Do it!). MEND wordt al sinds 2001 uitgevoerd in onder andere Engeland, Amerika en Canada en wereldwijd hebben meer dan 90.000 gezinnen deelgenomen. Sinds de introductie in Nederland in 2014, is LEFF voortdurend doorontwikkeld en geëvalueerd. Inmiddels hebben in Nederland ruim 450 gezinnen in 10 gemeenten deelgenomen. Niemer: ”Zowel kinderen als ouders beoordelen het programma uitermate positief. “

De ontwikkeling en evaluatie van LEFF is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het ministerie van VWS. LEFF is in heel Nederland beschikbaar. De stichting Gezonde Jeugd is de landelijke aanbieder van LEFF.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : VU Amsterdam
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2018/jan-mrt/behandelprogramma-leff-voor-kinderen-met-overgewicht-en-obesitas-effectief.aspx
Originele titel: Behandelprogramma LEFF voor kinderen met overgewicht en obesitas effectief
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-01-29


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com