Chroom-6 kan in het lichaam vrijkomen als een implantaat in contact komt met lichaamsvloeistoffen rondom het implantaat

Chroom-6 uit medische implantaten, voor bijvoorbeeld heupen of knieën, leidt niet tot ernstige schade voor de gezondheid. Dat stelt het RIVM na literatuuronderzoek in opdracht van het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Chroom-6 kan in het lichaam vrijkomen als een implantaat in contact komt met lichaamsvloeistoffen rondom het implantaat. Het meeste chroom-6 wordt meteen omgezet in de minder schadelijke vorm chroom-3. Een kleine hoeveelheid chroom-6 kan in het bloed komen en zo in het lichaam worden verspreid. Er zijn geen aanwijzingen dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Iets meer kans op metaalallergie
Wel laten sommige studies zien dat er iets meer kans is op metaalallergie bij mensen met een implantaat waar chroom in zit. Dit komt bijna nooit voor en geeft geen ernstige klachten. Wel kan er een allergische reactie ontstaan op de plek van het implantaat, zoals eczeem. Verder kan het implantaat zelf, op die plek, irritatie of ontsteking geven. Deze klachten hebben niet te maken met chroom-6. 

Chroom-6 en medische implantaten

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/chroom-6-uit-medische-implantaten-niet-schadelijk-voor-gezondheid
Originele titel: Chroom-6 uit medische implantaten niet schadelijk voor gezondheid
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-05-19


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com