Op verschillende plekken in Nederland zijn werknemers in het verleden in contact gekomen met chroom-6

De lijst van ziekten die door werken met chroom-6 kunnen worden veroorzaakt, blijft ongewijzigd. Nieuwe wetenschappelijke literatuur levert volgens het RIVM geen nieuwe inzichten op. Ook zijn er in aanvullend onderzoek geen nieuwe verbanden gevonden tussen chroom-6 en verschillende vormen van kanker. Het is de derde keer dat het RIVM deze actualisatie van wetenschappelijke literatuur publiceert.  

Kennis actueel houden  
In 2018 publiceerde het RIVM een ziektelijst. Hierop staan ziekten en andere gezondheidseffecten die door blootstelling aan chroom-6 op de werkvloer kunnen worden veroorzaakt. Het RIVM beoordeelt regelmatig of nieuw wetenschappelijk onderzoek aanleiding geeft de ziektelijst aan te passen. Zo blijft de kennis over mogelijke verbanden tussen chroom-6 en ziekte actueel.  

Aanleiding voor onderzoek naar chroom-6 
Op verschillende plekken in Nederland zijn werknemers in het verleden in contact gekomen met chroom-6. Zij waren niet altijd goed beschermd en kregen soms gezondheidsklachten. Daarom heeft het RIVM hier onderzoek naar gedaan bij Defensie, NS(Nederlandse Spoorwegen) en de gemeente Tilburg. Of medewerkers ziek worden of werden hangt mede af van de manier waarop zij in contact kwamen met chroom-6. Ook andere factoren spelen hierbij een rol. Namelijk ander werk waarbij contact met chroom-6 mogelijk was, contact met andere stoffen, de leefstijl en persoonlijke gevoeligheid.

Bron: RIVM
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ziektelijst chroom-6 blijft ongewijzigd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!