Van de 3.196 horecabedrijven (o.a. restaurant, hotel, cafetaria) voldeden er 2.088 (65%) niet aan de eisen

De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA inspecteerde in 2021 ruim 5.000 bedrijven op naleving van de regels voor het verstrekken van allergeneninformatie. Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen ernstig ziek van kunnen worden.

Inspectieresultaten 2021
Van de 3.196 horecabedrijven (o.a. restaurant, hotel, cafetaria) voldeden er 2.088 (65%) niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven (o.a. bakker, ijssalon, slager) ging het om 977 (51%) van de 1.910 bedrijven en binnen de retail (o.a. supermarkt en toko) om 191 (41%) van de 471 bedrijven. In totaal heeft de NVWA 3.990 maatregelen opgelegd waarvan 3.399 schriftelijke waarschuwingen en 591 boetes van 525 euro.

Toezicht
Sinds 2021 is allergeneninformatie, naast het toezicht op onder andere hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Ondernemers zijn verplicht om bepaalde allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel. Omdat veel ondernemers niet voldoen aan de wetgeving voor het verstrekken van allergeneninformatie zal de NVWA ook dit jaar actief toezien op allergeneninformatie bij bedrijven. Daarnaast stimuleren we ondernemers om zich aan deze regels te houden.

Als de inspecteur een tekortkoming constateert, volgt een waarschuwing. De ondernemer krijgt dan enige tijd om de overtreding op te heffen. Blijft de ondernemer in overtreding, dan volgt een boete én moet alsnog worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld.

Allergenen
Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen ernstig ziek van kunnen worden of een allergische reactie van kunnen krijgen. Bekende voorbeelden zijn gluten, noten en melk. Daarom moet iedereen die levensmiddelen aan consumenten aanbiedt vooraf vermelden welke van de veertien allergenen in de levensmiddelen aanwezig zijn. Dat kan zowel schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) als mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) worden gedaan. Hierbij moet er wel ergens in het bedrijf een melding zichtbaar zijn voor de consument, zodat duidelijk is waar de informatie kan worden gevraagd.

Melden
Wil je niet-voorverpakte producten kopen en zie je nergens een vermelding over allergenen? Meld het ons door op deze link te klikken. Kies voor de optie "u bent verkeerd voorgelicht of benadeeld".

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NVWA
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NVWA
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2022/05/25/bedrijven-moeten-consumenten-beter-informeren-over-allergenen-in-voedsel
Originele titel: Bedrijven moeten consumenten beter informeren over allergenen in voedsel
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-05-25

Relevante artikelen ...

Illegale handel in geneesmiddelen aangepakt Marktplaats dn de IGJ gaan samenwerken om de handel in illegale geneesmiddelen tegen te gaan Slimmer opsporen en sneller ingrijpen: dat moet volgen u... Anders Tue, 15 Nov 2022, 13:13:42
Langdurige vogelgriep meest opvallende uitbraak 2021 In Nederland zijn in 2021 geen mensen besmet met vogelgriep De vogelgriep (variant H5N1) was de meest opvallende uitbraak in 2021. In oktober van d... Anders Fri, 04 Nov 2022, 09:51:47
Westnijlvirus gevonden op een blauwe reiger Het virus komt voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen die zich voeden met bloed van besmette vogels In Noord-Holland-Noord is een blauwe r... Anders Mon, 31 Oct 2022, 13:13:14
In 2021 vaker uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis bereid was Mensen kunnen ziek worden van voedsel als dat besmet is met ziekteverwekkers In 2021 kregen de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)en de GG... Anders Tue, 04 Oct 2022, 14:32:53
Verduidelijking van het preferentiebeleid door de Geschillencommissie Zorgverzekeringen Alleen het wettelijk preferentiebeleid is toegestaan Soms krijgen verzekerden van hun apotheek een ander geneesmiddel dan zij gewend zijn. Dat genees... Anders Mon, 26 Sep 2022, 13:21:19
Het maakt wel degelijk uit als men minder voedsel verspilt Elke kilo die niet verspild wordt, is namelijk honderd procent winst voor het milieu Wereldwijd gaat er van elke drie kilo voedsel een kilo verlore... Anders Mon, 19 Sep 2022, 02:40:27

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com