De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeert vanaf woensdag 26 juli tientallen leghenbedrijven.

Op zaterdag 22 juli blokkeerde de NVWA al 7 andere leghenbedrijven, nadat daar fipronil in de eieren was aangetroffen. Bij deze 7 bedrijven had hetzelfde pluimveeservicebedrijf in juli een behandeling tegen bloedluis uitgevoerd. Het vermoeden bestaat dat daarbij fipronil is gebruikt, terwijl dit middel niet is toegestaan in de pluimveehouderij.

Uit voorzorg blokkeert de NVWA daarom nu ook de bedrijven waar ditzelfde pluimveeservicebedrijf eerder dit jaar een behandeling heeft uitgevoerd. Inspecteurs nemen bij de bedrijven monsters van eieren, leghennen en mest. Wanneer er in deze monsters geen fipronil wordt aangetroffen, geeft de NVWA de bedrijven weer vrij. Treft de NVWA wel fipronil aan, dan blijven de bedrijven geblokkeerd. Zij mogen dan geen eieren, leghennen of mest meer afvoeren en zij moeten uitgeleverde eieren terughalen uit het handelskanaal.

In het onderzoek heeft de NVWA tot nu toe in eieren geen concentraties  aangetroffen die een direct gevaar voor de volksgezondheid zijn. Bij langdurige consumptie van eieren die fipronil bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden. De NVWA adviseert het advies van het Voedingscentrum over het eten van eieren op te volgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!