Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade

Vanaf 1 oktober 2018 mogen de voedingssupplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dagdosering bevatten. Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten. Bijwerkingencentrum Lareb ontving meer dan 100 van dergelijke klachten na gebruik van vrij verkrijgbare supplementen die ook vitamine B6 bevatten. Meldingen zijn doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met de overweging een maximale toegestane hoeveelheid vitamine B6 in vrij verkrijgbare supplementen vast te stellen.

Op basis van de risicobeoordeling heeft de NVWA de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd om via nationale wetgeving een maximale dagdosering vitamine B6 in vitaminepreparaten vast te stellen. De minister heeft dit advies overgenomen.

Vanaf 1 oktober 2018 staat in de Warenwet dat in supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag mag zitten. Dit niveau is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6, waarbij rekening is gehouden dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt. Kinderen hebben een lagere veilige bovengrens voor vitamine B6. De maximale hoeveelheid vitamine B6 in een supplement voor kinderen ligt daarom lager.

Zie hier het advies van het Voedingscentrum.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Maximum vitamine B6 in voedingssupplementen nu wettelijk vastgesteld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 01 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!