Sinds 1 september 2021 is het al mogelijk voor MSM in een duurzame monogame relatie (langer dan 1 jaar) om bloed en plasma te doneren

Vanaf 1 januari 2023 moet het voor alle mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogelijk worden bloed- en plasmadonor te zijn. Dat laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag weten. Op dit moment is bloed- en plasmadonatie alleen mogelijk voor MSM die een vaste relatie hebben of langer dan 4 maanden niet seksueel actief zijn.

Sinds 1 september 2021 is het al mogelijk voor MSM in een duurzame monogame relatie (langer dan 1 jaar) om bloed en plasma te doneren. Voorheen konden zij alleen doneren als ze 4 maanden voor donatie niet seksueel actief waren. Tot 2015 mochten MSM überhaupt geen bloed- of plasma doneren.  

Door middel van een aanvullende vragenlijst over eventueel risicogedrag kunnen straks ook MSM zonder vaste partner donor worden.

Minister Kuipers: 'Ik ben blij dat Sanquin dit mogelijk wil maken. Het is heel goed dat individueel risicogedrag leidend wordt bij het donorselectiebeleid en niet iemands geaardheid.'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Rijksoverheid
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Individueel gedrag bepalende voorwaarde bloed- en plasmadonatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!