Pneumokokkenvaccinatie voor ouderen in de maak?

De Gezondheidsraad bereidt op verzoek van het ministerie van VWS een advies voor over een pneumokokkenvaccinatie voor ouderen. Ten behoeve van dit advies publiceert het RIVM nu een rapport met monitoringgegevens en de resultaten van verschillende wetenschappelijke studies over pneumokokken.

Pneumokokkenbacterie
De pneumokokbacterie is de belangrijkste veroorzaker van ernstige infecties als longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking in Nederland. Er zijn vele tientallen verschillende pneumokokkenbacteriën. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten deze ernstige infectie. Vooral ouderen lopen een grote kans aan een longontsteking te overlijden.

Sinds 2006 vaccinatie voor kinderen
Zuigelingen krijgen sinds 2006 driemaal een inenting tegen pneumokokkenziekte aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.  Het aantal ziektegevallen bij kinderen is door vaccinatie sindsdien sterk afgenomen. De vaccinatie beschermt tegen 10 typen pneumokokken.

Vaccinatie voor ouderen
Met de vaccinatie voor zuigelingen is ook de kans op verspreiding van de bacterie gedaald. Ook ouderen profiteren hiervan. Toch is het aantal ziektegevallen onder ouderen nog steeds hoog vanwege de besmetting met typen pneumokokken waartegen niet wordt gevaccineerd. Een pneumokokkenvaccinatie wordt momenteel niet standaard aan ouderen aangeboden. Ouderen kunnen wel via hun huisarts op eigen kosten deze vaccinatie halen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pneumokokkenziekte bij ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!