Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling reumatologie in het Erasmus MC

Steeds meer jonge moeders met de chronische ziekte reumatoïde artritis geven hun baby borstvoeding, ondanks het feit dat zij medicijnen gebruiken om hun ziekte te onderdrukken.

Het aantal jonge moeders met reuma dat hun baby moedermelk geeft, is zelfs nagenoeg gelijk aan het aantal gezonde vrouwen dat dit doet. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling reumatologie in het Erasmus MC.

Begeleiding
De toename is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan een combinatie van goede begeleiding tijdens de zwangerschap en het feit dat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat moderne reumamedicatie veilig kan worden gebruikt tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Afhankelijk van de soort medicatie moet die worden geslikt of geïnjecteerd.

De studie werd verricht door Erik Kemper en Nafise Ghalandari, onder leiding van afdelingshoofd reumatologie dr. Radboud Dolhain. De studie komt voort uit een samenwerking van de afdeling Reumatologie met het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring  van ReumaNederland en een financiële bijdrage van het bedrijf UCB. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift RMD Open.

Herstart
Uit eerdere studies, ook van het Erasmus MC, bleek dat vrouwen met reuma juist minder vaak borstvoeding geven dan gezonde vrouwen. De voornaamste reden om geen borstvoeding te geven of om ermee te stoppen, was de herstart van reumamedicatie.

Veel vrouwen met reuma vonden het slikken van medicatie in combinatie met borstvoeding te riskant. In algemene richtlijnen staat immers dat sommige soorten voeding, alcohol en bepaalde geneesmiddelen gevaar opleveren als ze in de moedermelk en daarmee bij de baby terecht komen. Maar de moderne reumamedicatie kan veilig worden gebruikt, is al enige tijd geleden gebleken uit (internationale) studies.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jonge moeders met reuma geven steeds vaker ‘gewoon’ borstvoeding
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!