Zorgen voor voldoende beweging en zonlicht, en uitgebalanceerde voeding zijn waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het botbreukrisico

Het nemen van vitamine D pillen en extra calcium door bijvoorbeeld meer melk te drinken, leidt niet tot minder botbreuken, constateren onderzoekers in The British Medical Journal (BMJ).

Bewijs
"In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervanuit gaan dat dit goed is voor de botten. Maar wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert", zegt onderzoeksleider Fernando Rivadeneira van Erasmus MC's Endocrinologie-lab.

Risicofactoren
Het internationale onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich mee brengen, zoals vitamine D- en calciumgehalte, bloedsuikerspiegel, diabetes en reuma.

Effect
Het onderzoek toonde aan dat alleen botmineraaldichtheid (BMD) een duidelijk effect had op het botbreuk risico. Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden, zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel, bloedsuikerspiegel, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, had een grote invloed op het botbreuk risico.

Zuivel
"Het is opmerkelijk dat onze analyse heeft aangetoond dat verandering in het vitamine D-gehalte geen effect heeft op botbreuken", aldus Rivadeneira. "We hebben ook geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het botbreuk risico."

Voeding
Dus kunnen we nu allemaal stoppen met melk drinken? Rivadeneira: "Niet per se. Calcium is belangrijk voor de botten en te weinig calciumconsumptie is nog steeds een risicofactor voor botbreuken. We weten al heel lang dat uitgebalanceerde voeding naast bronnen van vitamine D ook de aanbevolen hoeveelheid calcium bevat. Maar extra veel melk drinken heeft geen effect."

Beweging
"Zorgen voor voldoende beweging en zonlicht, en uitgebalanceerde voeding zijn waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het botbreukrisico dan vitamine D-supplementen slikken en veel melk drinken."  

Medicatie
Toch moeten mensen die osteoporose-medicatie gebruiken of bij wie vitamine D-gebrek is vastgesteld het gebruik van supplementen niet stopzetten zonder hun arts te raadplegen, benadrukt Rivadeneira. "De resultaten van ons onderzoek strekken zich niet uit tot mensen met een verhoogd risico, voor wie supplementen mogelijk wel nuttig zijn."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: De mythe ontkracht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!