Dat er tijdelijk minder moedermelk is kan 1 tot 2 dagen na vaccinatie gebeuren

Vrouwen die borstvoeding geven worden aangemoedigd om een coronavaccinatie te halen. Vaak gaat dit zonder problemen. Toch ontving Lareb bijna 200 meldingen van borstvoedende vrouwen die merkten dat zij minder moedermelk gaven na de vaccinatie. Dit was vaak van korte duur.

Dat er tijdelijk minder moedermelk is kan 1 tot 2 dagen na vaccinatie gebeuren. In 2021 ontving Lareb bijna 200 meldingen van vrouwen die dit hadden opgemerkt. In de meeste gevallen was de hoeveelheid moedermelk na een aantal dagen weer normaal. Ongeveer 10% van de vrouwen zei te zijn gestopt met de borstvoeding. Dat zij zijn gestopt, hoeft niet perse te komen doordat zij het coronavaccin hebben gekregen.

In het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen worden vrouwen ook gevolgd in de periode dat zij borstvoeding geven. Deze vrouwen is gevraagd of zij een coronavaccinatie hebben gekregen in deze periode. Ook is gevraagd of zij een effect op de moedermelk hebben gemerkt. Na in totaal 185 vaccinaties werd 7 keer een effect op de melk gemerkt (3,8%).

Andere invloeden
Het is mogelijk dat minder moedermelk komt doordat de moeder ook andere bijwerkingen heeft, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en koorts. Ook kan het zijn dat stress, van de vaccinatie of door andere omstandigheden, invloed heeft.

Voorraad moedermelk
Minder aanmaak van moedermelk komt vaker voor na toediening van geneesmiddelen of wanneer een vrouw ziek is. Toch herstelt dit bijna altijd weer helemaal. Een goede voorbereiding op de vaccinatie kan de last die de moeder ervaart verlagen. Bijvoorbeeld door van tevoren een voorraad moedermelk te bewaren in de vriezer. Ook kan de moeder na de vaccinatie vaker aanleggen en kan ze proberen te voeden op vraag. Hierdoor kan de hoeveelheid moedermelk sneller terugkomen naar het niveau van voor de vaccinatie.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels)