Maandag 5 juni wordt de documentaire Hersenleed uitgezonden, over het werk van hersenchirurgen prof. Clemens Dirven en dr. Arnaud Vincent en hun patiënten in het Hersentumorcentrum van het Erasmus MC.

 

Op het spel
Zowel voor de arts als de patiënt vormen de diagnose, behandeling en het natraject een intensieve periode, waarbij naast het leven ook de persoonlijkheid, het wezen van de patiënt op het spel staat. Met één sneetje in het brein kan iemands liefde voor poëzie, vermogen tot nadenken of voelen en beminnen immers teniet worden gedaan.

Dilemma's
De artsen laten de tv-kijker over hun schouder zien voor welke dilemma's zij in de praktijk komen te staan: het wel of niet kunnen accepteren van de grenzen van het mogelijke, de keuze om wel of niet te opereren, het inschatten van de risico's van een operatie. Maar ook: hoe geef je iemand eerlijk een slechte diagnose, zonder zijn hoop te ontnemen? Wat kan een patiënt emotioneel aan?

Samenwerking
Tijdens een wakkere operatie, waarbij de hersentumor wordt verwijderd terwijl de patiënt bij kennis is en in gesprek blijft met de arts, komt alles samen. De beschadiging van hersenfuncties kan met deze vorm van opereren beperkt worden, maar de operatie is voor de patiënt en daarmee ook voor de arts emotioneel belastend. Een intense samenwerking is vereist.

Verbeteren
Prof. Dirven: "Je weet het wel, maar beseft lang niet altijd hoezeer het leven van een patiënt en zijn naasten na de diagnose op zijn kop staat. Dat maakt deze documentaire op een indringende manier duidelijk. Het is bijzonder dat onze patiënten zo bewust hebben meegewerkt aan het in beeld brengen hiervan, op de meest kwetsbare momenten van hun leven. Met deze documentaire hopen we meer aandacht te krijgen voor hersentumoren. Met onderzoek kunnen wij onze patiëntenzorg blijven innoveren en hopen we de horizon voor de meeste patiënten met een hersentumor in de toekomst te kunnen verleggen."

Op televisie
Hersenleed wordt uitgezonden op maandag 5 juni om 20.25 uur bij de EO, op NPO 2. Later die week is de herhaling te zien via NPO.nl en 2Doc.nl. Meer weten? Luister naar het fragment van Radio 1 Langs de Lijn. Of kijk naar de trailer.

Meer informatie: Hersentumorcentrum Erasmus MC.
Lees ook: patiëntenervaring met wakkere hersenoperatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!