Het is de eerste studie die de effecten van rookvrije wetgeving in de 106 midden-inkomenslanden heeft onderzocht

Rookvrije wetgeving kan ook in midden-inkomenslanden leiden tot aanzienlijk minder babysterfte. Dat blijkt uit onderzoek, onder leiding van kinderarts-neonatoloog Jasper Been en postdoc onderzoeker Márta Radó van het Erasmus MC Sophia. Naar schatting had de sterfte van 105.000 baby’s voorkomen kunnen worden.

Jasper Been: ‘Er zijn nog veel midden-inkomenslanden waar in publieke ruimten, zoals winkels, restaurants en op het werk, gerookt mag worden. Gelukkig zien we wereldwijd een daling van babysterfte, maar in de landen met rookvrije wetgeving zien we in drie jaar tijd een extra daling van gemiddeld vier procent.’

Midden-inkomenslanden
Het is de eerste studie die de effecten van rookvrije wetgeving in de 106 midden-inkomenslanden heeft onderzocht. Dat zijn bijvoorbeeld Brazilië, Peru en Thailand. Het onderzoeksteam gebruikte data van de Wereldgezondheidsorganisatie, Wereldbank, en Penn World Table uit deze landen. In 34 landen was rookvrije wetgeving en controle daarop doorgevoerd, in de andere 72 landen nog niet. De bevindingen worden beschreven in The Lancet Public Health.

Márta Radó: ‘Eerdere studies toonden al een positief effect van rookvrije wetgeving in hoge-inkomenslanden. Voor midden-inkomenslanden, waar men zich vaak minder bewust is van tabak-gerelateerde schade en de invloed van de tabaksindustrie, was dat nog niet duidelijk. Nu kunnen we zeggen dat ook hier wetgeving wel degelijk werkt.’

Effect rookvrije wetgeving
De wetenschappers construeerden voor elk land een controleland, gebaseerd op data vanuit vergelijkbare landen waar niet alle publieke ruimtes rookvrij waren. Hiermee kan een schatting worden gemaakt van het effect van rookvrije wetgeving. Hieruit blijkt dat in landen met dergelijke wetgeving de babysterfte gemiddeld daalde met 1,3 procent per jaar extra ten opzichte van de controlelanden. Naar schatting had de sterfte van 105.000 baby’s voorkomen kunnen worden als alle 106 landen tussen 2015 en 2018 rookvrije wetgeving hadden ingevoerd.

Overheden
Het onderzoekteam hoopt dat overheden van midden-inkomenslanden, waar nog geen strikt rookvrij beleid geldt, deze alsnog aanscherpt of doorvoert op basis van dit onderzoek.

Been: ‘We laten nu zien dat ook in midden-inkomenslanden de babysterfte daalt wanneer publieke binnenruimtes rookvrij zijn. Het is essentieel dat landen haast maken met rookvrij beleid, en toewerken naar een rookvrije generatie. Zo kan veel leed bespaard worden.’

Eerder lieten de onderzoekers al zien dat verhogen van de belasting op tabak een bijdrage kan leveren aan lagere babysterfte, vooral in lage- en midden-inkomenslanden.