Rookvrij opgroeien is een mensenrecht en ervoor zorgen dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien moet wereldwijd een prioriteit zijn

Er is een duidelijke relatie tussen hogere belastingen op sigaretten en een lagere babysterfte. Dat blijkt uit een studie van het Imperial College in Londen en het Erasmus MC. ‘Opgroeien in een rookvrije omgeving moet wereldwijd een prioriteit zijn.’

Als ieder land de belasting op tabak, waaronder accijns, hanteert die de WHO voorschrijft, hadden in 2018 ongeveer 182.000 babysterftes voorkomen kunnen worden. Dat aantal zou stijgen tot ongeveer 231.000 als de kinderen met een leeftijd tot één jaar worden meegerekend. Dat blijkt uit de schattingen van een studie, gepubliceerd in PLOS Global Public Health.

De onderzoekers stellen dat de grootste progressie in gezondheid kan worden geboekt in de landen met de laagste tabaksbelasting. Dat betreft veelal de lage- en middeninkomenslanden; daar was de belasting op sigaretten en tabak lager dan in de rijkere landen en is de zuigelingensterfte het hoogst.

Belastingstijging
Tussen 2008-2018 was de sterfte onder pasgeborenen en zuigelingen respectievelijk 14 en 25 per 1000 geboorten wereldwijd. Deze aantallen waren in lage- en middeninkomenslanden veel hoger dan in rijkere landen. De onderzoekers schatten dat een belastingstijging van 10 procent zou leiden tot een verlaging van sterfte van 2,6 procent onder pasgeborenen en 1,9 procent onder de kinderen jonger dan één jaar.

‘Rookvrij opgroeien is een mensenrecht en ervoor zorgen dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien moet wereldwijd een prioriteit zijn’, aldus dr. Marta Rado, mede-onderzoeker en gedeelde eerste auteur van dit onderzoek. Ze werkt bij de divisie Neonatologie en de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC Sophia.

Rado: ‘Onze studie levert cruciale nieuwe aanwijzingen dat het verhogen van tabaksbelasting een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van babysterfte wereldwijd, vooral in lage-inkomenslanden.’

Wiegendood
Tabaksrook heeft een direct en indirect effect op de gezondheid van kinderen. Zo kan roken tijdens de zwangerschap leiden tot vroeggeboorte en kan de blootstelling aan tabaksrook wiegendood, astma en ernstige luchtweginfecties veroorzaken.

De WHO beveelt een tabaksbelasting aan van meer dan 75 procent van de verkoopprijs. In 2018 woonde slecht 14 procent van de wereldbevolking in een land dat deze aanbeveling hadden bereikt. De landen die deze aanbeveling bereikten waren voornamelijk de rijkere landen. Slechts 11 procent van de lage- en middeninkomenslanden voldeden hieraan.

Ook kinderarts-neonatoloog dr. Jasper Been van het Erasmus MC Sophia werkte mee aan het onderzoek.  ‘Het is essentieel dat landen hun belasting van sigaretten op peil brengen zoals geadviseerd door de WHO. Dit spaart vele mensenlevens, inclusief die van kinderen.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Miriam Heijenga
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder babysterfte bij hogere belastingen op sigaretten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 17 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!