De COVID-19-uitbraak bracht aan het licht dat er wereldwijd enorme verschillen bestaan in de wereldwijde toegang tot vaccins en geneesmiddelen

De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat de huidige internationale wetgeving en praktijken er niet voor zorgen dat medische tegenmaatregelen (zoals vaccins en persoonlijke beschermingsmiddelen) in een wereldwijde gezondheidscrisis, eerlijk worden verdeeld. Een deskundigengroep, waar UvA-onderzoeker Katrina Perehudoff deel van uitmaakt, heeft nu de sleutelelementen opgesteld voor de onderhandelaars van een toekomstig pandemieverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De aanbevelingen staan in een artikel dat op 15 juli is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift 'BMJ Global Health'.

Sinds 2020 hebben overheden wereldwijd US$ 5,6 miljard uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van COVID-19 en US$ 45 miljard aan aankoopovereenkomsten voor vaccins. Desondanks vond er geen grootschalige overdracht van productieknowhow plaats om de productie te helpen opvoeren en de toegang tot vaccins eerlijker te maken. Als gevolg daarvan bleven grote delen van de wereld onbeschermd tegen het virus, waardoor nieuwe varianten konden ontstaan en de pandemie voor iedereen langer duurde. De 194 lidstaten van de WHO zijn daarom overeengekomen om onderhandelingen te starten over een internationaal instrument dat de preventie, paraatheid en respons van de wereld bij toekomstige pandemieën moet verbeteren (vaak een ‘pandemieverdrag’ genoemd).

De sleutelelementen
Volgens de auteurs van het BMJ-artikel zou een pandemieverdrag moeten voorzien in voldoende financiering voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) op biomedisch vlak, voorwaarden voor de licentieverlening van door de overheid gefinancierde R&D, verplichte technologieoverdracht, het delen van intellectuele eigendom, gegevens en kennis die nodig zijn voor de productie en levering van essentiële producten, en het stroomlijnen van reguleringsnormen en procedures voor het op de markt brengen van medische tegenmaatregelen. Ook moet een pandemieverdrag naar hun mening zorgen voor meer transparantie en inclusieve governance van deze systemen.

De COVID-19-uitbraak bracht aan het licht dat er wereldwijd enorme verschillen bestaan in de wereldwijde toegang tot vaccins en geneesmiddelen die nodig zijn in een pandemie. Onze deskundigengroep heeft zeven manieren voorgelegd waarop onderhandelaars van een pandemieverdrag de grootste tekortkomingen in de huidige internationale wetgeving en praktijken voor een eerlijke verdeling van medische producten in een crisis kunnen aanpakken. Deze zeven sleutelelementen zijn in overeenstemming met de bestaande internationale wetgeving, politieke toezeggingen op hoog niveau en een goede volksgezondheidspraktijk.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Universiteit van Amsterdam
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Universiteit van Amsterdam
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ‘Pandemieverdrag’: 7 sleutelelementen naar een eerlijke toegang tot vaccins en medische producten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!