Het DARWIN EU® Coördinatiecentrum zal een netwerk opzetten van databases met gezondheidsgegevens uit de hele Europese Unie

Het Erasmus MC is door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aangewezen als coördinatiecentrum voor observationele studies naar geneesmiddelen en vaccins. Daarvoor wordt een netwerk opgericht van gezondheidsdata.

De afdeling Medische Informatie van het Erasmus MC wordt het centrale aanspreekpunt van de EMA voor het coördineren van studies binnen het DARWIN EU®-netwerk die antwoord geven op vragen over het gebruik, de veiligheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen en vaccins.

Denk bijvoorbeeld aan vragen over het monitoren bij bijwerkingen nadat een middel op de markt is gekomen. De EMA houdt toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen, dus wil snel weten: is iets echt een bijwerking of is het ‘ruis’? Het nieuwe Coördinatiecentrum van het zogeheten Data Analysis and Real World Interrogation Network (DARWIN EU®) zal snelle beantwoording van zo’n vraag mogelijk maken.

Gezondheidsgegevens
Het DARWIN EU® Coördinatiecentrum zal een netwerk opzetten van databases met gezondheidsgegevens uit de hele Europese Unie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gegevens over ziektes en gebruik van medicijnen door verschillende bevolkingsgroepen. Om snelle analyses mogelijk te maken, worden de data gestandaardiseerd volgens het OMOP Common Data Model.

‘Gezien er data van verschillende databronnen worden gebruikt is het noodzakelijk dat data beschikbaar zijn volgens een uniforme structuur en taal. De data blijven bij de datapartners waar de analyses lokaal worden uitgevoerd op het OMOP Common Data Model. Er worden vervolgens alleen geaggregeerde resultaten gedeeld met het coördinatiecentrum’, legt prof. dr. ir. Peter Rijnbeek uit. Hij is hoofd van de afdeling Medische Informatie van het Erasmus MC en zal het Coördinatiecentrum van DARWIN EU® leiden. Een eervolle taak met directe impact op de gezondheidszorg, stelt hij. ‘DARWIN EU® maakt het mogelijke om op grote schaal te leren van gezondheidsdata.’

Bijsluiter
Een breed scala aan belanghebbenden zal profiteren van de ondersteuning van het coördinatiecentrum bij de besluitvorming over de ontwikkeling, autorisatie en bewaking van geneesmiddelen, stelt Rijnbeek. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker voor instanties om te monitoren of adviezen over medicijnen correct worden opgevolgd. Ook kunnen studieresultaten aanleiding geven tot het aanpassen van de bijsluiter van een medicijn, met directe impact voor patiënten.

In het Coördinatiecentrum van DARWIN EU® werkt het Erasmus MC samen met de Universiteit van Oxford en de bedrijven Synapse, IQVIA, Odysseus Data Services en The Hyve.

DARWIN EU® zal kunnen profiteren van de uitgebreide werkzaamheden die zijn verricht binnen het European Health Data and Evidence Network (EHDEN)-project, gecoördineerd door Rijnbeek en gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI), en de Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI)-gemeenschap.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Erasmus MC richt DARWIN EU® Coördinatiecentrum op voor Europees Geneesmiddelenbureau
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 07 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!