De Nederlandse Douane heeft de afgelopen week bijna 50.000 illegale geneesmiddelen in beslag genomen.

Dat gebeurde in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Interpol en de Werelddouaneorganisatie (WDO).

De Douane heeft ruim 10.000 post- en koerierszendingen gecontroleerd en nam 315 pakketjes in beslag. De inspectie onderzocht tien websites die illegaal reclame maken voor geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Pangea X

Dit gebeurde in het kader van de internationale operatie Pangea, die dit jaar voor de tiende keer werd gehouden. In de week van 12 tot en met 19 september deden 123 landen mee aan Pangea X. Doel was om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de illegale markt te halen. De betrokken organisaties vragen daarnaast ook aandacht voor de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van illegaal verkregen geneesmiddelen.

Wereldwijde actie

In totaal werden er wereldwijd ruim 715.000 verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 123 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van ruim 25 miljoen potentieel gevaarlijke medicijnen. De totale geschatte waarde hiervan is bijna 43 miljoen euro.

In Nederland werden vooral veel erectiemiddelen, afslankmiddelen en slaap- en kalmeringsmiddelen aangetroffen. De landen van herkomst waren divers, maar veel pakketten kwamen uit India, Thailand en China.

In Nederland hebben de IGZ, de Douane en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gedurende de actie samengewerkt.

Inspectie

De inspectie krijgt regelmatig meldingen over websites waar mogelijk gevaarlijke geneesmiddelen illegaal worden aangeboden. Het ontbreekt de inspectie vaak aan mogelijkheden om de eigenaar van de website te achterhalen. Bijvoorbeeld doordat die in het buitenland geregistreerd staat. Of omdat mensen een valse naam gebruiken. Daarom is samenwerking met andere diensten in binnen- en buitenland belangrijk. In drie gevallen heeft de inspectie websites voor strafrechtelijk onderzoek overgedragen aan het OM.

Kijk voor meer informatie op www.internetpillen.nl.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!