Er zijn zeker wel verbeteringen mogelijk

Een serie van 18 inspectiebezoeken aan schoonheidssalons heeft een gematigd positief beeld opgeleverd van de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Er zijn geen grote misstanden aangetroffen. Voorbehouden handelingen, zoals het toedienen van fillers en botox met behulp van een naald, gebeurden in alle gevallen door een arts. 

Er zijn zeker wel verbeteringen mogelijk. Dan gaat het vooral over randvoorwaarden voor goede zorg, zoals het vastleggen van protocollen en het opstellen van een klachtenregeling.

In de media en de Tweede Kamer is geregeld aandacht voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg die wordt verleend in schoonheidssalons. Gerenommeerde artsen spreken hun zorgen uit en spreken van beunhazen, slachtoffers vertellen hun verhaal en Kamerleden eisen strengere regels. 

Weinig meldingen
Schoonheidssalons vallen sinds 2016 onder het toezicht van de inspectie. Feit is dat de inspectie tot nu toe in verhouding weinig meldingen krijgt van professionals en/of burgers over calamiteiten of ernstige schade naar aanleiding van behandelingen in schoonheidssalons.

Om een beter beeld te krijgen van de sector besloot de inspectie een wat breder onderzoek te doen. Aan de hand van een toetsingskader is de inspectie bij 18 salons langs geweest. De individuele rapporten zijn al gepubliceerd, dinsdag 09 augustus publiceerde de inspectie een factsheet met een samenvatting van de resultaten.

De inspectie ziet dat de bezochte schoonheidssalons lang niet altijd beseffen dat ze onder het toezicht van de IGJ vallen. Ze zijn daardoor ook lang niet altijd op de hoogte van de geldende wetten. De inspectie is hier al langer over in gesprek met de branchevereniging ANBOS. Ook brengt de inspectie deze publicatie expliciet onder de aandacht van schoonheidssalons.

Hyaluronpen en mesogun alleen door een arts
De inspectie liet daarnaast het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 apparaten onderzoeken die in schoonheidssalons worden gebruikt: de hyaluronpen en de mesogun.

Het RIVM heeft de precieze werking van deze apparaten en de bijbehorende risico’s in kaart gebracht. Op basis daarvan beschouwt de inspectie behandelingen met een mesogun, hyaluronpen en apparaten met een vergelijkbare techniek als het zetten van een injectie, en daarmee als een voorbehouden handeling. Dat betekent dat deze apparaten alleen onder verantwoordelijkheid van een arts mogen worden gebruikt.

Het is de eerste keer dat de inspectie zich expliciet uitspreekt over deze behandelmethoden.

Veilige zorg in schoonheidssalons, maar kwaliteit kan omhoog


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Veilige zorg in schoonheidssalons, maar kwaliteit kan omhoog
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!