PCRtestNederland mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft PCRtestNederland een bevel opgelegd. PCRtestNederland mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren. In het laboratorium waar PCR-testen voor COVID-19 worden uitgevoerd heeft de inspectie acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen gezien. De PCR-testen die in dit laboratorium worden gedaan, zijn daarom niet betrouwbaar. 

De inspectie was 1 februari op inspectiebezoek bij het laboratorium, naar aanleiding van een melding. Op de locatie worden neus/keel swabs door middel van PCR-testen geanalyseerd. Dat betekent dat wordt gekeken of het monster positief of negatief is voor COVID-19. PCRtestNederland werkt hiervoor samen met een commerciële aanbieder van testafnamelocaties. In het laboratorium wordt alleen de PCR-analyse gedaan, er worden geen monsters afgenomen. 
 
De inspecteurs zagen dat de bestuurder van het laboratorium niet kan aantonen dat de PCR-test die wordt aangeboden voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. Het laboratorium is niet geaccrediteerd of gecertificeerd. De bestuurder van het laboratorium kan ook niet op een andere manier aantonen hoe hij de risico’s voor de kwaliteit wegneemt en de veiligheid van de zorg garandeert. De bestuurder kon daarnaast de bekwaamheid en bevoegdheid van de mensen die er werken niet aantonen. Bovendien zag de inspectie dat de inrichting van de locatie van PCRtestNederland niet geschikt is voor het uitvoeren van PCR-testen.
 
De inspectie kan een bevel opleggen als de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid zo groot zijn dat de zorgverlening onmiddellijk moet stoppen. Een bevel duurt maximaal zeven dagen. Dit bevel is ingegaan op 8 februari. De minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan het bevel verlengen.

Documenten
Bevel PCRtestNederland - februari 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bevel voor PCRtestNederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!