Alle mensen tussen de 55 en 75 jaar kunnen meedoen aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Bij 50.000 mensen valt vanaf vandaag een uitnodiging in de bus om mee te doen aan een wetenschappelijke studie binnen het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Onderzoekers van het Erasmus MC gaan uitzoeken of het voor sommige deelnemers beter is om na 1 of 3 jaar weer opgeroepen te worden voor de screening. Nu krijgen mensen standaard om de 2 jaar een uitnodiging.

Alle mensen tussen de 55 en 75 jaar kunnen meedoen aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Bij hen wordt gekeken of en hoeveel bloed zij in de ontlasting hebben. Bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker of een voorstadium daarvan. Mensen met een gunstige uitslag krijgen twee jaar later weer een uitnodiging. Zij hebben weinig kans op darmkanker dus eerder onderzoek lijkt niet nodig.

Gunstige uitslag
Bij een gunstige uitslag zit er echter wel verschil tussen de kans op darmkanker. De meeste mensen (85 procent) in deze groep hebben helemaal geen bloed in de ontlasting. Maar anderen is dat heel weinig (12 procent) of weinig (3 procent). Bij de mensen met weinig bloed is de kans op darmkanker iets groter dan bij mensen met helemaal geen bloed in de ontlasting.

De onderzoekers willen in de PERFECT-FIT-studie mensen met de uitslag ‘weinig bloed’ daarom eerder uitnodigen, namelijk na 1 jaar. ‘Zo kunnen we hen extra goed in de gaten houden.  Ook kunnen we hen eerder behandelen als dat nodig is’, zegt onderzoeker Esther Toes-Zoutendijk. Voor de mensen die nog minder bloed in de ontlasting hebben, verandert er niks. Zij krijgen gewoon na twee weer een oproep. De groep waarbij helemaal geen bloed in de ontlasting zit, krijgt juist een jaar later, dus na 3 jaar weer een oproep.

Persoonlijke kans
De studie is uniek omdat de onderzoekers voor het eerst onderscheid maken naar risico, binnen het bevolkingsonderzoek darmkanker. ‘We kijken als het ware naar iemands persoonlijke kans op darmkanker en of het verschil maakt als de periode tussen de uitnodigingen daarop is afgestemd. Met de uitkomsten hopen we het reguliere bevolkingsonderzoek te verbeteren’, zegt Toes-Zoutendijk.

Het voordeel van het uitnodigen op grond van persoonlijk risico is dat sommige mensen eerder te weten komen dat zij darmkanker hebben en dus eerder kunnen beginnen met een behandeling. Het nadeel is dat er mogelijk meer mensen die geen kanker blijken te hebben toch een oproep krijgen voor vervolgonderzoek. ‘Al dit soort dingen willen we in beeld krijgen om de juiste balans tussen de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek te vinden.’

Zo’n 50.000 inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen de komende 5 maanden een uitnodiging voor de studie. De onderzoekers hopen dat 20.000 mensen meedoen  Mensen die de brief krijgen, kunnen zich aanmelden door het antwoordformulier terug te sturen. Het is niet mogelijk om jezelf aan te melden.

Genezing
Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk. Hoe eerder patiënten aan een behandeling kunnen beginnen, hoe meer kans er is op genezing. In Nederland kregen in 2021 bijna 13.000 mensen darmkanker. In 2019 overleden er bijna 5.000 mensen aan deze ziekte. Hiermee staat darmkanker op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Sylvia Marmelstein
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Studie: Mensen met hoger risico op darmkanker eerder screenen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 12 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!