Mensen raakten besmet in de districten Mubende, Bunyangabu, Kyegegwa, Kasanda en Kagadi

In enkele regio’s in Oeganda waar ook vaak toeristen komen is er een ebola-uitbraak. Het RIVM vraagt daarom medisch professionals om alert te zijn bij Oegandareizigers op klachten die zouden kunnen passen bij ebola en vragen om diagnostiek ter uitsluiting of bevestiging. Ook reizigers die terugkeren uit deze gebieden wordt geadviseerd om alert te zijn op klachten die passen bij ebola. De kans op patiënten met deze ziekte blijft echter klein.

Fase 2
Voor ebola gelden verschillende opschalingsfases. Hierdoor weten zorgmedewerkers die betrokken kunnen zijn bij een mogelijke patiënt in Nederland beter waar zij aan toe zijn. Voor ebola geldt sinds vandaag fase 2. Dit betekent dat er ergens op de wereld een uitbraak is, waarbij er een reële kans is op een patiënt in Nederland. De kans is reëel, maar blijft klein.

Uitbraak Oeganda
Op 20 september meldden het Oegandese ministerie van Volksgezondheid en de WHO (World Health Organization )dat er in Oeganda een ebola-uitbraak was. Sinds de uitbraak stelden artsen bij 54 mensen de ebola vast, waarvan 19 mensen overleden. Daarnaast zijn er 20 waarschijnlijke ebolasterfgevallen onder individuen die zijn gestorven voordat er een monster is afgenomen. Bij deze groep werden tot nu toe meer dan 1000 contacten gevonden.

Districten
Mensen raakten besmet in de districten Mubende, Bunyangabu, Kyegegwa, Kasanda en Kagadi. Vooral in de regio Bunyangabu komen veel toeristen die Oeganda bezoeken. Iedereen die naar deze gebieden reist, wordt dringend aangeraden om geen bushmeat te eten, geen dieren aan te raken en contact met (mogelijke) patiënten of overleden personen te voorkomen. Houd daarnaast de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten voor het actuele reisadvies.

Klachten
Ebola is een virale hemorragische koorts waar mensen erg ziek van worden. De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn en spierpijn, maar kan overgaan tot bloedingen in het lichaam. Uitbraken vonden plaats in Afrika, zoals in Congo in 2018-2019 en in West-Afrika in 2014-2015. Bij deze uitbraken overleed ongeveer de helft van de mensen die besmet raakte met het virus.

Bent u de afgelopen 3 weken in Oeganda geweest en heeft u klachten, zoals koorts, spierpijn of hoofdpijn? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts om uw klachten en reis naar Oeganda te bespreken. Uw huisarts kan eventueel overleggen met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Waarschuwingsniveau ebola omhoog
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 13 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!