Doe 9 januari mee met de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM) over Geneesmiddelen en Verkeer

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen*). Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM**) elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). Komend jaar staat deze dag in het teken van medicijngebruik in het verkeer. Ook jij kan dit initiatief steunen!

Waarom is dit een belangrijk thema?
Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Met sommige medicijnen mag je niet rijden.

Belangrijk is daarom dat:
1. Medicijngebruikers weten wanneer ze wel en niet mogen rijden
2. Zorgverleners en medicijngebruikers een goede oplossing vinden als rijden niet kan of mag

In de praktijk levert dat nog wel eens problemen op. Reden om hier voorafgaand, tijdens en na 9 januari aandacht aan te besteden.

Wat doet het IVM om de verkeersveiligheid te verbeteren?
Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM alle informatie die jij als zorgverlener nodig hebt om je patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer. Het is belangrijk dat alle zorgverleners deze website kennen en gebruik maken van de gratis tools. Deze vind je In de Toolkit voor zorgverleners. 

Daarnaast doen we onderzoek naar wat nu de meest gebruikte medicijnen met invloed op de rijvaardigheid zijn en hoe patiënten met de adviezen omgaan. De resultaten publiceren we op 9 januari.

Wat kun jij doen? Laat van je horen!
Help ons mee de verkeersveiligheid te vergroten. Zet 9 januari in je agenda en breng het onderwerp onder de aandacht van je collega’s en patiënten/cliënten. En maak zelf ook gebruik van de Toolkit voor zorgverleners op Rijveiligmetmedicijnen.nl. Print de folders en hang de poster op 9 januari zichtbaar op. En verspreid vooral de boodschap onder zorgverleners en patiënten door ons nieuws op sociale media te liken en delen (#DvVM #geneesmiddelenenverkeer). We rekenen op je support!

*) Bron: SFK, 2022 Zie https://www.pw.nl/vaste-rubrieken/sfk/2022/1-9-van-de-patienten-wisselde-van-apotheek
**) Het IVM is de enige neutrale organisatie die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. Het IVM doet dat door beleid en wetenschap te vertalen naar praktische handvatten voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met medicijnen te maken heeft. We doen ons werk vanuit maatschappelijk perspectief, zonder winstoogmerk. Zie www.ivm.nl.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IVM / Mirjam Dijsselbloem
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: De jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM) van #IVM op 9 januari staat in het teken van Geneesmiddelen en verkeer.
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!