In enkele gevallen heeft een tekort al geleid tot schrijnende situaties

Minister Kuipers moet de regie nemen om ervoor te zorgen dat de productie en distributie van medicijnen en grondstoffen ook op de lange termijn is gegarandeerd. Alleen als Nederland en Europa samen optrekken, kan misschien worden voorkomen dat er grote tekorten aan medicijnen ontstaan.

Dat schrijven artsen, apothekers en de Patiëntenfederatie aan de minister. Aanleiding is het dreigende tekort aan medicijnen waardoor de farmaceutische zorg aan patiënten gevaar loopt.

De organisaties van artsen, apothekers en patiënten maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit en continuïteit van farmaceutische zorg aan de patiënt door het oplopend aantal geneesmiddeltekorten. In enkele gevallen heeft een tekort al geleid tot schrijnende situaties waarin bijvoorbeeld alleen de meest ernstige patiënten konden worden behandeld met de nog beschikbare medicijnen, schrijven ze in de brief aan de minister. Er moet meer in Europa worden geïnvesteerd in productie van medicijnen, zodat de afhankelijkheid van landen als China en Indië afneemt.

Het pleidooi is niet nieuw. Eerder drong de Patiëntenfederatie al aan op aanleg van een ijzeren voorraad van medicijnen in Nederland zodat tekorten kunnen worden opgevangen. Zo’n voorraad voorziet in de opslag van medicijnen zodat ook bij een tekort nog enkele maanden geleverd kan worden aan patiënten.

Brief aan de minister over continuïteit farmaceutische zorg en geneesmiddelentekorten

Bron: Patiëntenfederatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!