In enkele gevallen heeft een tekort al geleid tot schrijnende situaties

Minister Kuipers moet de regie nemen om ervoor te zorgen dat de productie en distributie van medicijnen en grondstoffen ook op de lange termijn is gegarandeerd. Alleen als Nederland en Europa samen optrekken, kan misschien worden voorkomen dat er grote tekorten aan medicijnen ontstaan.

Dat schrijven artsen, apothekers en de Patiëntenfederatie aan de minister. Aanleiding is het dreigende tekort aan medicijnen waardoor de farmaceutische zorg aan patiënten gevaar loopt.

De organisaties van artsen, apothekers en patiënten maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit en continuïteit van farmaceutische zorg aan de patiënt door het oplopend aantal geneesmiddeltekorten. In enkele gevallen heeft een tekort al geleid tot schrijnende situaties waarin bijvoorbeeld alleen de meest ernstige patiënten konden worden behandeld met de nog beschikbare medicijnen, schrijven ze in de brief aan de minister. Er moet meer in Europa worden geïnvesteerd in productie van medicijnen, zodat de afhankelijkheid van landen als China en Indië afneemt.

Het pleidooi is niet nieuw. Eerder drong de Patiëntenfederatie al aan op aanleg van een ijzeren voorraad van medicijnen in Nederland zodat tekorten kunnen worden opgevangen. Zo’n voorraad voorziet in de opslag van medicijnen zodat ook bij een tekort nog enkele maanden geleverd kan worden aan patiënten.

Brief aan de minister over continuïteit farmaceutische zorg en geneesmiddelentekorten

Bron: Patiëntenfederatie

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-01-25


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com