De vergoeding voor apotheken is sinds de invoering van de prestatiebekostiging en de vrije tarieven in de farmaceutische zorg ongewijzigd gebleven, terwijl in die periode de zorgvraag met 26% is toegenomen.

Waar alle zorgkosten zijn toegenomen, leveren apothekers meer zorg voor minder geld. De zorgvraag is in 6 jaar tijd met 26% toegenomen, terwijl de netto vergoeding daalde. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De NOS berichtte op 15 november nog dat de omzet van zorgpraktijken in 10 jaar tijd met 50% steeg.

De vergoeding voor apotheken is sinds de invoering van de prestatiebekostiging en de vrije tarieven in de farmaceutische zorg ongewijzigd gebleven, terwijl in die periode de zorgvraag met 26% is toegenomen. In 2010 verstrekte de gemiddelde apotheek 93.000 keer een geneesmiddel met de bijbehorende zorg, in 2016 117.000 keer. De tariefinkomsten die hiertegenover stonden, bleven in dezelfde periode nagenoeg gelijk: € 641.000 per jaar in 2010, € 648.000 per jaar in 2016. Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor inflatie. Netto gingen apotheken er dus op achteruit.

Léon Tinke, directeur van apothekersorganisatie KNMP: ‘Het kaasschaafbeleid van zorgverzekeraars is zo ver gegaan dat niet eens sprake is van een normale prijs- en looncompensatie zoals dat in de zorg gebruikelijk is. Er heeft daarentegen een enorme verhoging van de werkbelasting plaatsgevonden, waarbij er aanzienlijk meer zorg wordt geleverd in minder tijd voor een lagere reële beloning.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Apothekers leveren meer zorg voor minder geld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!