De KNMP stelt vast dat de productie van geneesmiddelen zich de afgelopen jaren steeds verder van Europa is gaan afspelen. 

De controle op de productie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP namens de apothekersorganisatie naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. ‘Vooropgesteld: de kwaliteit van de geneesmiddelen in Nederland is in beginsel goed. Maar onze zorgen nemen toe door de productie op afstand. Daarnaast is ook de duurzaamheid van belang.’

De KNMP stelt vast dat de productie van geneesmiddelen zich de afgelopen jaren steeds verder van Europa is gaan afspelen. De keten wordt hierdoor langer, de toename van het aantal schakels maakt het zicht op de productie minder helder en is van nadelige invloed op de leverbaarbetrouwbaarheid. Klein Nulent noemt een voorbeeld: ‘Een grondstof wordt in China geproduceerd, vervolgens vindt de productie plaats in India en de laboratoriumhercontrole is in Europa. Het fundament onder het controlesysteem voor Europa stamt uit de jaren zestig, de tijd dat onze geneesmiddelen nog bijna alleen maar binnen de huidige EU werden gemaakt. Het lijkt nu tijd om tot een herziening te komen.’

Klein Nulent denkt aan een aantal oplossingen. Meer en onaangekondigde controles bij de fabrieken in landen als India. In Zembla komt naar voren dat de inspectiedienst IGJ per jaar slechts zes producten uit de apotheek in eigen laboratorium onderzoekt. De KNMP pleit daarom ook voor meer labcontroles door onafhankelijke instanties als de batches eenmaal op de Europese markt zijn vrijgegeven.

Het gros van de geneesmiddelen wordt in India en China gemaakt. Daar komen de grondstoffen vandaan en is de productie goedkoper. In een eerdere uitzending van Zembla werden vraagtekens geplaatst bij handelingen door de fabrikant, op het terrein van milieuverontreiniging en arbeidsomstandigheden. ‘Duurzaamheid is van belang’, stelt Klein Nulent. ‘De wereldwijde druk op de prijzen van geneesmiddelen leidt tot een productie in lageloonlanden, met allerlei effecten van dien. Het doet ons deugd dat een grote zorgverzekeraar in 2019 aandacht voor duurzaamheid vraagt en dat de focus niet alleen naar de prijs gaat.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: KNMP: betere controle op productie geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!