Prehabilitatie zorgt voor een sneller herstel van patiënten en bespaart daarmee zorgkosten

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Patiëntenfederatie pleiten in een brief aan de Tweede Kamer om programma’s die patiënten fit maken voor een operatie (prehabilitatie) te vergoeden. Volgens de partijen leidt prehabilitatie tot een sneller herstel van patiënten en bespaart het daarmee zorgkosten.

In de brief vragen de organisaties om prehabilitatie in de standaardzorg op te nemen, zodat deze zorg sneller wordt opgeschaald. Dit is nodig omdat nog slechts enkele zorgverzekeraars prehabilitatie vergoeden en niet alle zorgverzekeraars vinden dat prehabilitatie voldoet aan de ‘stand van wetenschap en praktijk’. De partijen vinden dat de wetenschap heeft aangetoond dat de programma’s een succesvolle bijdrage leveren aan het herstel van patiënten en het daarom vergoed moet worden.

Positieve effecten prehabilitatie
De partijen schrijven in de brief dat prehabilitatie een doorslaggevende rol speelt bij medische ingrepen, doordat de patiënten in een zo goed mogelijke conditie de operatie ingaan. Dit heeft positieve effecten voor de patiënt en voor de zorg. Zo verbetert de fysieke conditie van de patiënt voor, tijdens en na een (geplande) behandeling. Ook verbetert het zorgresultaat door minder complicaties, minder ligdagen, minder ongeplande heropnames en sneller en beter herstel van de patiënt. Daarnaast wordt de autonomie en betrokkenheid van de patiënt bij de behandeling vergroot en de kwaliteit van leven verbetert op korte en langere termijn. Dit voorkomt onnodige ziekenhuiskosten en verlaagt druk op de zorg.

Lees hier de brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS

Bron: NFU


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 11 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!