Er kleven ernstige gezondheidsrisico’s aan het langdurig gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon, Morfine en Fentanyl

In de podcast ‘De Pijngrens’ duiken we samen met experts en ervaringsdeskundigen in de wereld van zware pijnstillers, ook wel opioïden genoemd. Opioïden zijn belangrijke medicijnen, maar niet onomstreden. Het gebruik van opioïden in Nederland neem toe. Daarom de hoogste tijd voor heldere uitleg over de risico’s en het gebruik van deze zware pijnstillers. Wist jij bijvoorbeeld al dat ademhalingsdepressie of vroegtijdig overlijden het gevolg kan zijn van langdurig gebruik? Wat zijn nou precies de gezondheidsrisico’s? Hoe kun je verschillende soorten pijn behandelen? Wanneer werken opioïden wel en niet? Is het gebruik in Nederland net zo problematisch als in de Verenigde Staten? Dit en meer vragen worden in de podcastreeks beantwoord. De eerste aflevering is vanaf 14 februari te beluisteren. 

Er kleven ernstige gezondheidsrisico’s aan het langdurig gebruik van zware pijnstillers zoals Oxycodon, Morfine en Fentanyl. Toch worden deze middelen de afgelopen jaren steeds vaker voorgeschreven. Oxycodon staat met een toename van bijna 7% op plaats 13 van de geneesmiddelen die het sterkst zijn gestegen in aantal gebruikers in 2021. Volgens Frank Wille, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) is deze ontwikkeling zorgelijk. “Opioïden zijn zeer verslavend en langdurig gebruik kan zelfs leiden tot ademhalingsdepressie of vroegtijdig overlijden. Ook kunnen mensen die langdurig opioïden gebruiken, nauwelijks deelnemen aan de maatschappij,” legt Wille uit. Van alle gebruikers van opioïden in 2017 gebruikte 21,6% langer dan 3 maanden een opioïd. Dit terwijl opioïden voornamelijk bedoeld zijn voor kortstondig gebruik en niet werken bij alle typen pijn.

Ook de politiek is aan zet
Het onderwerp werd in 2019 nadrukkelijker op de politieke agenda gezet door voormalig Minister Bruins, maar door de coronacrisis verdween de opioïden problematiek in Den Haag weer naar de achtergrond. Het maatschappelijk probleem is daarentegen nog steeds niet opgelost. Daarom vraagt de NVA opnieuw aandacht voor de groei van opioïdengebruik en de mogelijke gevaren die daarbij komen kijken. 

Anesthesioloog is dé pijnspecialist
Met de podcast ‘De Pijngrens’ wil de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie kennis en bewustzijn over deze zware pijnstillers vergroten. Anesthesiologen zijn de experts op het gebied van zowel acute als chronische pijn. Zij hebben inzicht in de gevaren van het toegenomen opioïdengebruik en praten je bij over wanneer opioïden nuttig zijn.

Luister de podcast
De Pijngrens is een podcast van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, geproduceerd door Microphone Media. De zes afleveringen verschijnen vanaf 14 februari in je favoriete podcastapp. Ben jij al nieuwsgierig? Klik dan hier om de eerste aflevering te beluisteren. 

Bron: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 14 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!